back to top

Kako prepoznati mastitis

Šta je mastitits?

Kako prepoznati mastitis? Mnoge žene se tijekom svog života susreću s bolnim i tvrdim dojkama. Majkama koje doje događa se da su dojke crvene, tople i bolne na dodir, no to ne mora odmah značiti da imaju upalu dojke – mastitis. Mastitis nastaje zbog začepljenja mliječnih kanalića.

Ponekad do zastoja protoka mlijeka može doći zbog “prepunjenosti” dojke ili zbog pogrešnog položaja djeteta prilikom dojenja. Također, dijete može biti prijenosnik bakterija koje mogu lako naći put od djetetovih usta do majčinih bradavica.

Bakterije, jednom kada dođu do mliječnih kanalića, brzo se razmnožavaju. Takav mastitis naziva se bakterijski. Nakon što se kanalić jednom napuni, javlja se tupa bol, a mjesto začepljenja je izrazito osjetljivo na dodir.

Premda je upala moguća tijekom cijelog cijelog razdoblja dojenja, najčešće se pojavljuje u prvih mjesec dana i to na dojci na kojoj češće dojite. Ako vaši simptomi ne prestanu nakon dva dana, obratite se liječniku za pomoć.

Kako prepoznati mastitis

Vjerojatno će vam i sama pomisao na dojenje u tom trenu biti bolna, ali vrlo je važno da ne prestanete dojiti jer će dijete svojim sisanjem izvući preostalo mlijeko iz dojke i tako ubrzati oporavak. Nakon što se javite liječniku, on će utvrditi uzrok mastitisa i radi li se možda o bakterijskoj infekciji te sukladno tome prepisati antibiotike. Blaži oblik mastitisa prolazi za 24 sata, a već nakon tog razdoblja nestaje bol.

Ako se radi o bakterijskom mastitisu, uz pravilnu uporabu antibiotika, oteklina i crvenilo bi trebali proći za tjedan dana. Kako bi vam oteklina splasnula preporučuje se stavljanje toplih obloga na dojku prije i poslije dojenja, blaga masaža bradavica i česta topla kupka. Mnoge žene koje se nađu u ovakvoj situaciji pitaju se smiju li sada dojiti.

Vaš liječnik sigurno ima na pameti vaše dojenje i prepisat će vam antibiotike uz koje možete nesmetano nastaviti dojiti. Dojenjem, unatoč boli, praznite dojke, a u protivnom može doći do stvaranja gnojne upale.

Gnojna upala liječi se na nekoliko načina ovisno o dubini upale u dojci. Kod mnogih majki, nakon što prebole mastitis javlja se strah od pojave raka dojke. Vaš liječnik će vam potvrditi da mastitis nije uzrok raku.

Nemoguće je u potpunosti zaštititi se od mastitisa,  najvažnije je da dojite iz obje dojke i da ih redovito praznite. Grudnjak neodgovarajuće veličine i spavanje uvijek na istom boku povećava rizik od pojave mastitisa.

Mastitis se pojavljuje kod 3% dojilja, češće kod majki koje boluju od dijabetesa ili kroničnih bolesti koje oslabljuju imunitet. Pazite na higijenu i pridržavajte se savjeta liječnika, medicinskih sestara, primalja i pedijatra.

Kako prepoznati mastitis
Kako prepoznati mastitis

Simptomi mastitisa

Razumijevanje simptoma mastitisa prvi je korak prema njegovom prepoznavanju. Simptomi se mogu pojaviti postupno ili iznenada, a najčešći uključuju:

  • Bol u dojci: Bol može biti prisutna u cijeloj dojci ili se može osjetiti kao bolna točka. Bol se često opisuje kao stalna i može se pogoršati prilikom dodira ili tijekom dojenja.
  • Oticanje dojke: Zaražena dojka može biti vidljivo otečena ili se osjećati napeto na dodir. Otok može biti popraćen osjećajem težine.
  • Crvenilo kože: Koža preko zahvaćene dojke može postati crvena ili imati crvenkaste mrlje, posebno oko područja gdje se bol osjeća najintenzivnije.
  • Toplina na dodir: Zaraženo područje dojke može biti toplo ili vruće na dodir, što ukazuje na upalni proces.
  • Povišena tjelesna temperatura i zimica: Mastitis može uzrokovati povišenje tjelesne temperature, često iznad 38°C, što može biti praćeno zimicom i osjećajem opće slabosti.
  • Promjene u izgledu dojke ili bradavice: U nekim slučajevima, može doći do promjena u izgledu dojke ili bradavice, kao što su zadebljanja ili uvlačenje bradavice.
  • Pojavljivanje apscesa: U težim slučajevima mastitisa može doći do formiranja apscesa, što predstavlja nakupljanje gnoja unutar dojke.
Kako prepoznati mastitis
Kako prepoznati mastitis

Kako prepoznati mastitis

Prepoznavanje mastitisa zahtijeva pažljivu analizu simptoma i promjena na dojci. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u prepoznavanju:

  1. Samopregled dojki: Redoviti samopregledi dojki mogu pomoći u ranoj detekciji promjena. Ako primijetite bilo koju od gore navedenih promjena, posebno ako dojite, bitno je što prije konzultirati liječnika.
  2. Praćenje simptoma: Bilježenje simptoma, kao što su pojava boli, promjene u izgledu dojke i temperatura, može pomoći u prepoznavanju mastitisa i olakšati dijagnostički proces.
  3. Konzultacija s liječnikom: Ako sumnjate na mastitis, važno je što prije se obratiti liječniku. Liječnik može provesti fizički pregled i po potrebi zatražiti dodatne testove, poput ultrazvuka dojke, kako bi potvrdio dijagnozu.
  4. Razlikovanje od drugih stanja: Mastitis se treba diferencirati od drugih stanja dojke, poput zastoja mlijeka ili upale mliječnih kanalića, koji mogu imati slične simptome. Ključna razlika obično leži u prisutnosti infekcije i sistemskih simptoma poput groznice.

Prevencija i liječenje

Prevencija mastitisa uključuje pravilnu higijenu, redovito pražnjenje dojki tijekom dojenja i korištenje ispravne tehnike dojenja. Ako do mastitisa dođe, liječenje može uključivati antibiotike za borbu protiv infekcije, analgetike za ublažavanje boli i mjere poput primjene topline i masaže za olakšavanje otoka.

Važno je nastaviti s dojenjem ili izmlazanjem mlijeka, osim ako liječnik ne savjetuje drugačije, jer to pomaže u ispraznosti dojke i sprječavanju daljnjeg nakupljanja mlijeka.

Mastitis može biti izazovan i bolan, ali s ranim prepoznavanjem i adekvatnim liječenjem, većina žena brzo se oporavi bez dugoročnih posljedica. Ključ uspješnog oporavka leži u pravovremenom prepoznavanju simptoma i traženju stručne medicinske pomoći.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU