A

ATLETSKO STOPALO

Atletsko stopalo je česta gljivična infekcija i ne morate biti sportaš da biste je dobili. Ova raz- dražujuča tegoba najčešće se javlja kod muškaraca i dječaka, ali je dosta česta i kod žena i djevojčica. Gotovo posve nepoznato u antičkoj Grčkoj i Rimu, kad su ljudi hodali bosi ili nosili sandale, atletsko stopalo je popratni proizvod društva koje većinu vremena drži stopala zatvorena u cipelama.

ATEROSKLEROZA

Ateroskleroza - također poznata i kao arterio- skleroza ili otvrdnjavanje arterija - upalna je bolest koja za posljedicu ima ožiljke na stijenkama arterija, prvenstveno uslijed dugoročnog nakuplja­nja masnih naslaga i kalcifikata. Ateroskleroza je jed­na od najčešćih bolesti srca i krvnih žila i toliko je raši­rena u razvijenim zemljama da mnogi Amerikanci pretpostavljaju kako predstavlja prirodnu posljedicu starenja.

ASTMA

Astma je kronična respiratorna bolest koja, poput bronhitisa i emfizema, izaziva stezanje u prsima i teškoće pri disanju. No u slučaju astme ovi simptomi nisu uvijek prisutni, javljaju se u nale­tima, koje aktiviraju različiti »okidači« iz okoliša ili emocionalne prirode, poput peluda, životinjskih dlaka, duhanskog dima i stresa. Neke osobe s ast­mom proživljavaju tek blage i ne prečeste napadaje; za njih ova bolest predstavlja povremenu neugod­nost. Za druge, pak, napadaji mogu biti učestali i jaki te zahtijevati hitno medicinsko liječenje.

ARTRITIS

Radnici pate od bolova u zglobovima više nego od bilo koje druge vrste tegoba ili bolesti. Sto se više naši poslovi i slobodne aktivnosti obavljaju sjedeći, vjerojatnost takvih oboljenja se povećava. Srećom, mnoge tegobe koje se često naziva »artriti­som« lako se liječe i kontroliraju, a vjerojatnost kom­plikacija koje oslabljuju i onesposobljuju organizam daleko je manja nego što je bio slučaj s našim rodi­teljima i bakama i djedovima.

ANOREKSIJA

Anorexia nervosa (anoreksija nervoza) je pore­mećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi pre­plavljujući strah od debljanja. Posljedica ovog neute­meljenog straha je samoizgladnjivanje i velik gubitak težine; osim mršavljenja i slabljenja, pothranjenost može izazvati hormonske smetnje, anemiju, ne­pravilno lupanje srca, lomljive kosti i mnoge druge probleme.

ANGINA PEKTORIS

Angina je način na koji vam vaše srce govori da ne dobiva dovoljno kisika. Razlog može biti taj da su koronarne arterije - one koje snabdijevaju srce krvlju - začepljene ili zato što se srce previše napreže i stoga treba više kisika nego obično. Medicinski izraz angina pectoris doslovce znači »osjećaj gušenja u prsima«. Angina je obično bol gušenja ili stezanja koja počinje u središtu prsnoga koša, duboko iza prsne kosti, a može se širiti i prema drugim dijelovima tijela.

ANEURIZMA

Aneurizma je trajno napuhnuće u stijenci arte­rije. Pritisak krvi koja prolazi može silom ispupčiti dio oslabljene arterije prema van, tvoreći mjehur tanke kožice. Iako mogu pogoditi bilo koju oslabljenu krvnu žilu, aneurizme se obično stvaraju u trbušnim ili prs­nim predjelima aorte, glavne krvne žile koja vodi krv iz srca, ili u arterijama koje hrane mozak. Aneurizme na bilo kojem od ovih mjesta ozbiljne su, dok su one u perifernim arterijama često manje opasne. Najozbiljnija prijetnja koju postavlja aneurizma je ta da će puknuti i izazvati moždani udar ili krva­renje opasno po život.

ANEMIJA SRPASTIH STANICA

Anemija srpastih stanica jedan je od najčešćih oblika nasljednog poremećaja krvi nazvanog bolest srpastih stanica. Osobe afričkog podrijetla izložene su najvećoj opasnosti od ove bolesti. Da bi razvila anemiju srpastih stanica, osoba mora nasli­jediti dva gena srpastih stanica. Kad je prisutan samo jedan gen, osoba ima drugi oblik bolesti srpastih stanica poznat kao heterozigotni oblik hemoglobinopatije-S.

ANEMIJA

Organima i tkivima ljudskoga tijela da bi ostali zdravi - treba postojana opskrba kisikom. Anemija, kod koje su tjelesna tkiva lišena kisika, izazvana je smanjenim brojem cirkulirajućih crve­nih krvnih stanica ili nedovoljnom količinom bitne bjelančevine po imenu hemoglobin. Težina oblika anemije može se kretati od blage do opasne po život.

ANALNA FISURA

Analna fisura, također zvana analni čir ili čir na čmaru, plitka je raspuklina na sluznici anusa ili čmara (najnižeg predjela crijeva, koji se otvara pre­ma van). Fisura počinje odmah s unutrašnje strane analnog otvora te se proteže 0,5 do 2 cm duž analne stijenke.