ADENOIDNE VEGETACIJE - TEGOBE

Adenoidne vegetacije, limfatično tkivo smješteno u gornjem dijelu grla iza i iznad krajnika (slika dolje, desno), imaju osobitu ulogu u djetinjstvu. One stvaranjem antitijela pomažu organizmu maloga djeteta da se bori protiv infekcija dišnoga trakta. Od djetetove treće godine do otprilike sedme adenoidi rastu tako da mogu pružiti dodatnu zaštitu plućima i prsnom košu. Nakon približno osme godine oni se obično počinju smanjivati, a do početka adolescencije oni su praktički nestali.
Kad se adenoidi inficiraju ili nadraže, oni nateknu, često zatvarajući dišni put u nosu i Eustachijevu cijev prema uhu, izazivajući blagu ili težu neugodu i otežano disanje ili sluh. Ako ih se ne liječi, povećani adenoidi mogu dovesti do kronične upale sinusa, a u težim slučajevima apneje pri spavanju - u kojoj dijete u neko doba tijekom noći na nekoliko sekundi prestane disati.
Možda ste odrasli u razdoblju kad je odstranji¬vanje adenoida i krajnika bilo uobičajeno, a možda ste i sami bili podvrgnuti jednome od tih zahvata. No budući da liječnici sad jasnije shvaćaju ulogu adenoida u suzbijanju infekcija, znatno je manja vjerojatnostda će vaše dijete biti podvrgnutoadeno- idoktomiji - ona se sad obično ograničava na najteže slučajeve.

Simptomi

Tegobe vezane za adenoide izazivaju simptome u ušima, nosu i grlu. Bilo koji od sljedećih simptoma može ukazivati na tegobe s adenoidima.
♦ apnea koja se javlja pri spavanju i u kojoj se kod uspavanog djeteta mogu prekinuti uobičajena obilježja disanja, bilo kratkim razdobljima nedisanja puno puta tijekom noći bilo dužim razdobljima nedisanja - do 20 sekundi
- jednom ili dvaput tijekom noći
♦ disanje na usta (opstrukcija nosa)
♦ hrkanje (opstruirani dišni put)
♦ nazalni glas (govorenje kroz nos)
♦ izlučevine iz nosa tijekom dana kombinirane s kašljem po noći, izazvane dreniranjem sinusa

Obratite se liječniku

♦ ako vam dijete ima razdoblja kad ne diše puno puta svake noći; to može ukazivati na sindrom apneje pri spava¬nju, koji može izazvati poremećaje u ponašanju kod djece zbog smetnji pri spavanju, ili u težim slučajevima može predstavljati opterećenje za sustav srca i srčanih krvnih žila.
♦ ako primijetite da vam dijete otežano diše ili diše otvorenih usta zbog krajnje nazalne kongestije. lako ovi simptomi nisu opasni po život, oni upućuju
na to da djetetovi adenoidi možda opstruiraju dišne putove u nosu.
♦ ako se vašem djetetu vraćaju infekcije uha koje slabo reagiraju na liječenje antibioticima; infekcije uha koje se ne liječe mogu uzrokovati gubitak sluha.
♦ ponovljene infekcije uha u vezi s gornjim simptomima

Uzroci

Primarni razlog kroničnih tegoba s adenoidima je strukturalne prirode: adenoidi narastu toliko veliki da zapriječe putove u nosu. No infekcija ili nadraženost, možda izazvana alergijama, također može izazvati probleme jer uslijed njih adenoidi nateknu.

Liječenje

Tegobe s adenoidima je teško dijagnosticirati zato što simptomi mogu ukazivati na čitav niz boiesti teško je reći čak i nakon pregleda jesu li povećani adenoidi uzrok. Uvijek odvedite dijete liječniku na pregled ako ima ponovljene infekcije uha, začepljen nos ili bilo koje druge simptome s popisa lijevo.

KONVENCIONALNA MEDICINA
Pedijatar vašeg djeteta napisat će povijest bolesti problema koji vaše dijete ima s uhom, grlom i nosom i vjerojatno vas uputiti otorinolaringologu - specija¬listu za uho, grlo i nos ili alergologu radi procjene simptoma kod vašeg djeteta. Otorinolaringolog će pregledati dijete, a možda će zatražiti i rendgensko snimanje pomoću kojega će odrediti veličinu i oblik adenoida. Alergolog će vjerojatno provesti pretrage da bi provjerio postoji li osjetljivost na alergene iz zraka (na primjer: dim cigarete, prašina, pelud ili alergeni životinjskog podrijetla, poput čestica dlaka i kože kućnih ljubimaca).
Ako su krivac alergije, pravilno djelovanje je lije¬čenje alergija - poput niza alergijskih injekcija kako bi se dijete desenzibiliziralo - ili uklanjanje alergena. Ako alergije nisu uzrok, otorinolaringolog će možda preporučiti kirurški zahvat odstranjivanja adenoid- nih vegetacija. Operacija se traži kao prva crta obra¬ne samo u slučajevima teškoga oblika apneje pri spavanju, kod koje posljedica povećanih adenoid- nih vegetacija može biti kronični pritisak na sustav srca i srčanih krvnih žila, a krajnji ishod može biti i otkazivanje srca.
ALTERNATIVNI NAČINI LIJEČENJA
Osobe koje se bave alternativnim načinima liječenja obično prvo traže uzrok koji je u vezi s alergijama. Uvijek radi procjene i liječenja odvedite dijete struč¬njaku; kućna njega može samo ublažiti simptome.
LIJEČENJE LJEKOVITIM BILJEM
Za rudbekiju (Echinacea spp.) se vjeruje da pomaže suzbiti infekciju. Pomoću broćike (Calium aparine) može se smanjiti otečenost limfatičnoga tkiva. Savje- tujte se s medicinarom koji se razumije u ljekovito bilje radi pravilnog doziranja.
HOMEOPATIJA
Budući da kronične tegobe s adenoidnim vegetaci¬jama izazivaju druge tegobe, trebali biste se posavje- tovati s liječnikom homeopatom radi lijekova koji odgovaraju zdravstvenom stanju, kao i pojedincu. Homeopat će pratiti napredak vašeg djeteta i mije¬njati lijekove ako u kratkome vremenu ne donesu olakšanje.
OSTEOPATI JA
Manipulativni tretman vrata, za koji se smatra da dre¬nira limfni sustav, bio bi propisani slijed liječenja.
LIJEČENJE KOD KUĆE
Ovi lijekovi mogu ublažiti neke simptome, ali neće ukloniti tegobu koja se iza njih krije. Uvijek potražite pomoć stručnjaka kad vam dijete ima kronični pro¬blem.
♦ Za djecu s alergijama, smanjenje ili uklanjanje nadražujućih tvari iz okoline može olakšati stanje i pomoći da se osjećaju ugodnije.
Na primjer, elektrostatički filtar za zrak može smanjiti količinu prašine ili plijesni u kući.
♦ Ovlaživač može pomoći djetetu koje pati
od kongestije tako da sprečava da sluz postane pregusta. Upotrebljavajte ovlaživač s regula¬torom vlažnosti kako biste osigurali pravu količinu vlažnosti u zraku te temeljito očistite ovlaživač prije i nakon upotrebe.
♦ Dekongestiv koji možete dobiti bez liječničkog recepta može privremeno ublažiti začepljenost.
♦ Pileća juha također može otvoriti začepljene putove u nosu.

Kategorija