Afte

Stres je jedan od glavnih čimbenika koji uzrokuje nastanak afti. Nastanak afti može uzrokovati i pad imunološkog statusa, bolest želuca i crijeva te slabokrvnost. To su neugodne rane u ustima koje se često pojavljuju, čak i nekoliko puta godišnje. Afte mogu biti jako bolne, od njih pati 20% populacije u cijelom svijetu.

Zašto nastaju

Uz stres, pad imunološkog sistema, slabokrvnosti i bolesti želuca i jetre, afte mogu biti uzrokovane nasljeđem. Ako oba roditelja boluju od afti, vjerojatnost da će ih dobiti i dijete iznosi 90 %. Afte uzrokuje i emocionalni stres, to se događa zbog pojačanog lučenja hormona kortizona koji uzrokuje slabljenje imunološkog sistema.

Manjak vitamina B12, željeza i folne kiseline će uzrokovati izbijanje afti. Griženje usnice će isto tako uzrokovati izbijanje afti, stoga je najbolje da se riješite te loše navike.

Tri oblika

Male afte se pojavljuju na sluznici obraza ili usana, obično su velike oko jedan centimetar i traju tjedan do dva tjedna. Prije izbijanje možete osjetiti svrbež i vidljivo je crvenilo, dva dana nakon toga afta će se formirati u okruglu ranu sa žućkastim pokrovom.

Velike afte trajat će duže zbog toga što su i rane dublje. Treći oblik afta su afte koje nalikuju herpesu, još se nazivaju i herpetiformne afte. Ove afte su sitnog oblika, izgledaju kao male ranice koje se obično pojavljuju na podjezičnoj sluznici, te na sluznici obraza i jezika.

Liječenje

Ako imate jednu od navedenih afti najbolje je da ju izliječite tako da poboljšate svoj imunološki sistem. Preporučljivo je da koristite paste za zube koje u sebi sadrže natrij lauril sulfat. Koristite meke četkice za zube, tvrdom četkicom mogli bi samo još više oštetiti svoju sluznicu.

  Krvarenje zubnog mesa

Bilo bi dobro da izbjegavate namirnice koje su izrazito krute, kao što je prepečenac ili čips, takva hrana može dodatno nadražiti aftu i usporiti zacjeljivanje. Možete koristiti određene dodatke prehrani kako bi vam afte što prije zacijelile i kako bi spriječili pojavu novih afti. To su vitamini B kompleksa, B1, B2 i B6. Afte su vrlo česta pojava, mogu biti jako bolne, ako su stalne i dugotrajne najbolje je da se za savjet obratite liječniku dentalne medicine.

Foto: Christo/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU