Alergije na hranu kod djece

Alergija na hranu reakcija je preosjetljivosti na običnu, neškodljivu supstancu u hrani i prilično je česta kod beba i djece. Kod neke djece postoji veća vjerojatnost za alergijsku reakciju na određenu vrstu hrane. Najvećem su riziku izložena djeca iz obitelji s poviješću alergija, poput alergije na kikiriki, astme, ekcema i alergije na pelud. U prosjeku jedno od desetero djece sklono je alergijama.

Premda će mnoga od njih prevladati probleme kad navrše dvije godine, neka će biti preosjetljiva na jaja, mlijeko, brašno ili školjke cijeloga života.

Prema najnovijim zdravstvenim preporukama, beba s obiteljskom poviješću alergija trebala bi biti dojena barem četiri mjeseca ili dulje, da bi dobila zaštitna antitijela. U dobi od šest mjeseci, kada se započinje dohranjivanje, nove namirnice treba uvoditi jednu po jednu.

Obiteljska povijest alergija na hranu može udvostručiti rizik da dijete razvije alergijsku reakciju, stoga o tome razgovarajte s liječnikom.

U nastavku smo nabrojali najčešće namirnice koje uzrokuju alergije.

Uz njih pripazite i na sjemenke sezama i od njih dobivene proizvode, sojine proizvode, jaja, ribu i školjke.

1. Kikiriki i ostali orašasti plodovi

U ovom slučaju javlja se iznimno opasna reakcija jer ždrijelo natiče, a disanje je otežano. Kikiriki može biti prisutan u tragovima u kupovnim proizvodima, primjerice u kolačima i keksima.

2. Mliječni proizvodi

Neka djeca nemaju dovoljnu količinu laktaze, enzima potrebnog za razgradnju laktoze, stoga će trpjeti bolove u želucu i proljev. Jogurt najčešće ne izaziva probleme jer sadrži bakterije koje same proizvode laktozu.

3. Gluten

Protein najčešći u pšenici. Alergija na gluten zove se celijakija. Djeca osjetljiva na njega imaju proljeve i probleme sa želucem, oštećuje im se sluznica crijeva i gube na težini. Alternativa su rižini keksi umjesto kruha, rižini ili kukuruzni rezanci umjesto pšenične tjestenine, rižine ili kukuruzne pahuljice, heljda i proso.

4. Jaja

Djeca alergična na jaja mogu imati simptome poput osipa ili ekcema, otekline na koži i probleme sa želucem.

5. Rajčice

Alergija se manifestira osipom ili ekcemom. Postoji i moguća povezanost s hiperaktivnošću. Alternativa su nasjeckane mrkve ili crvene paprike. Ne uvodite rajčicu dok vam dijete ne napuni barem devet mjeseci.

Simptomi alergije su najčešće osip ili ekcemi. Za prvi voćni sok, najbolje je izabrati jabuku.

Ako vam se čini da dijete reagira na određenu namirnicu, snažnim bolom, proljevom ili povraćanjem hrane nakon obroka, čak i ako nema alergija u obitelji, poslušajte svoj instinkt i obratite se pedijatru. Ne padajte u napast izbaciti neku namirnicu bez stručnog mišljenja jer nepotpuna prehrana može uzrokovati neishranjenost.

Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU