Alergija na gluten kod djece

Sve je više djece kod kojih se javlja alergija na određenu vrstu hrane, a u najvećem broju slučajeva se radi o glutenu. Alergija na gluten kod djece može se staviti pod kontrolu, a potrebno je znati koje se sve namirnice moraju izbjegavati.

Ponekad alergijska reakcija može završiti kobno po dijete i zbog toga su mnogi roditelji u strahu te pokušavaju poduzeti sve moguće mjere kako bi spriječili kontakt svog djeteta s određenim alergenima.

Postoji nekoliko namirnica koje kod djece mogu uzrokovati alergijsku reakciju poput kikirikija, ribe, jaja, glutenskih žitarica, mlijeka i pistacija. Ako postoji sumnja da je dijete alergično na neku od namirnica, roditelji bi se trebali obratiti liječniku za savjet.

Nakon što se krene s uvođenjem krute hrane treba biti oprezan s davanjem novih namirnica, a kako će to biti prvi put da su probali određeni proizvod koji nije mlijeko, potrebno je davati manje porcije kako bi se mogla pratiti reakcija.

Alergija na gluten kod djece može se riješiti na taj način da svaki roditelj mora paziti da dijete ne dođe u kontakt s bilo kojim alergenom. Postoje razni načini zaštite, a među njima je i kupovanje proizvoda u kojima se ne nalazi gluten.

Ukoliko u kuhinji postoje proizvodi od glutena, važno je pobrinuti se da dijete s tom hranom nikada ne dođe u kontakt, a sve kako bi se spriječila alergijska reakcija.

Gluten se nalazi i u brojnim grickalicama, a ako još nije u stanju razumjeti što mu želite reći, važno je da objasnite roditeljima kod čijeg se djeteta ide igrati da nadziru što vaše dijete jede. Ako je dijete dovoljno veliko potrebno mu je objasniti kako ne smije uzimati slatkiše od druge djece jer bi to moglo za njega biti opasno.

Kada dijete odlazi u školu ili se ide igrati kod prijatelja, bilo bi dobro kada bi mu spakirali bezglutenske grickalice, nešto što će moći podijeliti sa svojim vršnjacima kako se ne bi osjećalo izolirano.

Roditelji trebaju pomoći svom djetetu da razvije nove navike i stekne odgovornost prema svom tijelu te da pazi što jede. Postoje razni ukusni recepti koji se neće svidjeti samo njemu nego i ostatku obitelji.

Foto: altanaka/Shutterstock