Alergija na sunce

Alergija na sunce različita je od ostalih tipova alergija. Ostale vrste alergija javljaju se zbog osjetljivosti na određeni alergen, dok kod alergije na sunce tijelo reagira na promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja na suncu. Imunološki sustav krivo prosuđuje sunčanje, on to prepoznaje kao strano tijelo i počinje se boriti protiv njega. Alergiju na sunce smatramo rijetkom pojavom. Alergija na sunce obično se manifestira u obliku neugodnog svrbeža, osipa i plikova.

Vrste

Postoji primarna i sekundarna alergija na sunce. Primarna alergija na sunce je najčešće nasljedna, a pojavljuje se kada se koža izlaže sunčevim zrakama. Postoji blaži i teži oblik primarne alergije na sunce. Kod lakšeg oblika dolazi do osipa koji se javlja nekoliko sati nakon izlaganja sunčevim zrakama, a do težeg oblika dolazi kada se koža duže izlaže suncu, može doći do anafilaktičkog šoka, pa čak i do smrti.

Sekundarna alergija na sunce nastaje zbog korištenja određenih lijekova, biljaka ili kozmetike, te tvari čine kožu jako osjetljivom, zbog njih koža zapravo jače upija sunčevu svjetlost i zbog toga dolazi do alergijske reakcije.

Simptomi

1. Plikovi  ili osip.

2. Crvenilo.

3. Kvržice.

4. Svrbež.

5. Krvarenje i kraste.

Sprječavanje alergije

Eterična ulja lavande, sandalovine, anđelike i citrusa u prirodnoj kozmetici mogu izazvati reakciju, stoga je najbolje da ne koristite kozmetiku koja sadrži ta ulja. Ako pijete neke lijekove, prije konzumiranja pitajte svog liječnika postoje li nuspojave na sunce. To mogu biti antidepresivi, neki antibiotici, protuupalni lijekovi koji sadrže piroksikam kao i oralni kontraceptivi.

Kozmetika koja sadrži AHA i BHA kiseline može izazvati alergijske reakcije, izbjegavajte kemijske pilinge i mikrodermoabrazije prije odlaska na more. Čak i neki  sapuni, šamponi protiv peruti, parfemi i boje za kosu mogu sadržavati fotosenzitivne tvari koje uzrokuju alergiju. U slučaju nuspojava kao što je lagani svrbeže ili crvenilo, koristite druge proizvode koji ne sadrže fotosenzitivne tvari.

U slučaju ozbiljnih i trajnih smetnji, najbolje je obratiti se liječniku, odnosno dermatologu. Za teške alergijske reakcije kože, dermatolog će vam prepisati kortikosteroidne tablete.

Foto: Ronald Sumners/Shutterstock