back to top

Artičoka

Tko god je probao neki specijalitet s artičokom, sigurno nije ostao ravnodušan. Punjene artičoke s graškom su posebno ukusne, no u rijetko kojem restoranu se može naručiti izvorno takvo jelo, stoga nema ništa nego da ih naučite raditi sami. Artičoke rastu na proljeće i mogu se kupiti na tržnicama gdje se prodaju po komadu.

Artičoka je specifično povrće koje se sastoji od lisnate glavice, koja se pretvara u cvijet ako je ne uberemo na vrijeme. Inače je grm artičoke bodljikav i izgledom podsjeća na agavu. Može se jesti i sirova, tanko narezana i začinjena maslinovim uljem. No, mislim da je većina ipak preferira kuhanu. Jako je zdravo popiti vodu u kojoj se artičoka kuhala jer je bogata mineralima.

Artičoka ima svojstva koja stimulativno djeluju na dva organa, jetru i bubrege. Naime, snažno aktivira bubrežnu funkciju te potiče na snažno lučenje mokraće. Sama konzumacija artičoka ima utjecaja i na poboljšanje metaboličke aktivnosti.

Aktivnim djelovanjem artičoke, povećava se proizvodnja žuči, koja ima važnu ulogu u probavi masti. Što je još bitnije proizvodnja žuči je bitna jer je važan prijenosnik otpadnih metaboličkih produkata koje valja eliminirati iz organizma.
Djelovanje artičoke u ovom smislu nije samo priča, nego je i klinički dokazano.

Nešto manje poznato je da artičoka ima moć redukcije razine šećera u krvi. Kod lakše, srednjeg, ali i težeg tipa dijabetesa dala je odlične rezultate.

Jedino bi se dojilje trebale suzdržati od uzimanja artičoke u bilo kakvom obliku jer suzbija proizvodnju mlijeka.

S obzirom da smo je ishvalili, evo jedan recept za jako ukusno i zdravo jelo od artičoka!

Grašak s artičokama

Oko 200 g svježeg graška namočimo u vodu i ostavimo 12 sati, nakon čega ga ocijedimo te skuhamo. Odvojeno se na vatri popare artičoci (4 artičoke) koji su izrezani na režnjiće. Na brzinu se preprži tanko narezan jedan luk, te mu se dodaje polovica graška koju smo u međuvremenu izmiksali. Miješa se luk sa miksanim graškom dok se ne dobije homogena smjesa. Nakon toga dodajemo artičoke, ostatak graška.

  Održavanje aloj vere

Sve to stavimo na jaku vatru nekoliko minuta i uz stalno miješanje. Zasolimo i popaprimo, te je jelo spremno za serviranje.

Foto: George Grinsted/Flickr

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU