HomeAlternativaAutogeni trening

Autogeni trening

Autogeni trening je vrsta tehnike koja nas dovodi do potpunog opuštajućeg stanja, stanja blaženstva, stanja mira i tjelesne opuštenosti. Autogeni trening je priznat i od službene medicine, jer su znanstvena istraživanja pokazala da je korisna u liječenju i prevenciji mnogih bolesti.

Autosugestijom dolazimo do spoznaje da su naše misli toliko moćne i djelotvorne kao da radimo hipnozu koju nam upućuje druga osoba. Autogeni trening je tehnika kojom pojačavamo svjesnost o samome sebi, što znači da smo svjesni svoje napetosti koja se nalazi i pojedinim dijelovima našega tijela.

Samom vježbom mi oslobađamo napetost mišića i podvrgavamo se učenju opuštanja, a to se sve radi kroz udah i izdah. Znači velikih udahom na nos stežemo mišiće, a izdahom na usta ih opuštamo. Kada osjećamo da smo se potpuno opustili slijedi vježba kojom izgovorom u sebi naređujemo pojedinim dijelovima tijela da se opuste (moja stopala su potpuno opuštena, moji prsti su potpuno opušteni itd. redom do glave). Na kraju si dajemo naredbu: “moje tijelo je potpuno opušteno”.

Radeći te vježbe moramo biti u potpunoj tišini, zamračenoj prostoriji, lagano pokriveni i biti skoncentrirani na duboko disanje. Ako se jave misli, moramo ih potpuno otpustiti da prođu našim mozgom i ne obraćati pažnju na njih. Nakon vježbe opuštanja dajemo si naredbu da nam je tijelo toplije i tako to ponavljamo dok ne osjetimo laganu vrućinu koja se diže od nogu do glave. Nakon toga vizualiziramo slike za koje bi htjeli da nam se život poboljša (za bolje zdravlje, za novu ljubav, za sreću…).

Neko vrijeme treba provesti u toj vizualizaciji i meditaciji, a kada nam se počinju pojavljivati nove slike nastojimo to doživjeti i osjetiti. Mnogima to uspijeva i kada izađi iz takvog stanja, jako su smireni i sretni.

  Koštice lubenice kao lijek

Ako mogu drugi, možemo i mi, samo je stvar volje i želje. Autogeni trening danas je poznat po Schulzovoj metodi, Jakobsonovoj metodi ili progresivna relaksacija te po Bensonovoj metodi. U Schulzovoj metodi terapija se najviše bazira kroz duboko disanje i sve što smo gore naveli. U Jakobsonovoj metodi stvar je duševnog mira koje može proizaći samo iz fiziološkog opuštanja, što znači da se vježbe udaha i izdaha rada s podizanjem ruku ili nogu, odnosno rade se mišićne kontrakcije i opuštanja.

U Bensonovoj metodi se također moramo potpuno opustiti i smiriti naš um, s time da se ponavljaju riječi ili rečenice za vrijeme izdisaja. Recimo da je to transcendentalna meditacija, koja se također pokazala jako uspješnom jer iz nje izlazimo s odgovorima na naša pitanja koja smo odaslali mislima.

Foto: Yellowj/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj