back to top

Autogeni trening

Šta je autogeni trening?

Autogeni trening je vrsta tehnike koja nas dovodi do potpunog opuštajućeg stanja, stanja blaženstva, stanja mira i tjelesne opuštenosti. Autogeni trening je priznat i od službene medicine, jer su znanstvena istraživanja pokazala da je korisna u liječenju i prevenciji mnogih bolesti.

Autosugestijom dolazimo do spoznaje da su naše misli toliko moćne i djelotvorne kao da radimo hipnozu koju nam upućuje druga osoba. Autogeni trening je tehnika kojom pojačavamo svjesnost o samome sebi, što znači da smo svjesni svoje napetosti koja se nalazi i pojedinim dijelovima našega tijela.

Samom vježbom mi oslobađamo napetost mišića i podvrgavamo se učenju opuštanja, a to se sve radi kroz udah i izdah. Znači velikih udahom na nos stežemo mišiće, a izdahom na usta ih opuštamo.

Kada osjećamo da smo se potpuno opustili slijedi vježba kojom izgovorom u sebi naređujemo pojedinim dijelovima tijela da se opuste (moja stopala su potpuno opuštena, moji prsti su potpuno opušteni itd. redom do glave). Na kraju si dajemo naredbu: “moje tijelo je potpuno opušteno”.

Šta je autogeni trening?

Radeći te vježbe moramo biti u potpunoj tišini, zamračenoj prostoriji, lagano pokriveni i biti skoncentrirani na duboko disanje. Ako se jave misli, moramo ih potpuno otpustiti da prođu našim mozgom i ne obraćati pažnju na njih. Nakon vježbe opuštanja dajemo si naredbu da nam je tijelo toplije i tako to ponavljamo dok ne osjetimo laganu vrućinu koja se diže od nogu do glave. Nakon toga vizualiziramo slike za koje bi htjeli da nam se život poboljša (za bolje zdravlje, za novu ljubav, za sreću…).

Neko vrijeme treba provesti u toj vizualizaciji i meditaciji, a kada nam se počinju pojavljivati nove slike nastojimo to doživjeti i osjetiti. Mnogima to uspijeva i kada izađi iz takvog stanja, jako su smireni i sretni.

Ako mogu drugi, možemo i mi, samo je stvar volje i želje. Autogeni trening danas je poznat po Schulzovoj metodi, Jakobsonovoj metodi ili progresivna relaksacija te po Bensonovoj metodi.

U Schulzovoj metodi terapija se najviše bazira kroz duboko disanje i sve što smo gore naveli. U Jakobsonovoj metodi stvar je duševnog mira koje može proizaći samo iz fiziološkog opuštanja, što znači da se vježbe udaha i izdaha rada s podizanjem ruku ili nogu, odnosno rade se mišićne kontrakcije i opuštanja.

U Bensonovoj metodi se također moramo potpuno opustiti i smiriti naš um, s time da se ponavljaju riječi ili rečenice za vrijeme izdisaja. Recimo da je to transcendentalna meditacija, koja se također pokazala jako uspješnom jer iz nje izlazimo s odgovorima na naša pitanja koja smo odaslali mislima.

autogeni trening
Autogeni trening – Tehnike

Tehnike autogenog treninga

Autogeni trening je tehnika opuštanja razvijena od strane njemačkog psihijatra Johana Heinricha Schultza početkom 20. stoljeća. Osnova tehnike je samostalno izazvano opuštanje putem serije vježbi koje se fokusiraju na teškoće i smirivanje tijela i uma.

Kroz autogeni trening, osobe se uče kako da prizovu stanje opuštanja koristeći vizualizaciju, samohipnozu i svjesno koncentrisanje na različite senzacije u tijelu, poput topline, težine i disanja. Redovna praksa može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti, poboljšanju sna i općenito u poboljšanju kvalitete života.

autogeni trening
Autogeni trening

Tehnike autogenog treninga obuhvaćaju seriju vježbi koje promiču samoinicirano opuštanje i koncentraciju. Osnovne vježbe uključuju:

  1. Opuštanje težine: Fokusiranje na osjećaj težine u različitim dijelovima tijela, često počevši od ruku i nogu.
  2. Opuštanje topline: Vizualizacija i osjećaj topline koji se širi tijelom, opet počevši od ekstremiteta.
  3. Regulacija srčanog ritma: Koncentracija na stabilan i miran otkucaj srca.
  4. Regulacija disanja: Duboko i ritmično disanje koje promiče opuštanje.
  5. Abdominalna toplina: Fokusiranje na osjećaj topline u predjelu stomaka.
  6. Hlađenje čela: Vizualizacija hladnoće na čelu, što može pomoći u smirivanju uma.

Svaka vježba se obavlja u tišini i miru, s ciljem postizanja dubokog stanja opuštenosti i unutarnjeg mira. Redovita praksa može dovesti do smanjenja simptoma stresa i poboljšanja psihofizičkog blagostanja.

Preporuka:

DRUGI UPRAVO ČITAJU