B

BURZITIS

Gdje god vam se kosti, tetive i ligamenti miču jedni uz druge, osobito u blizini zglobova, dodirne točke zaštićene su vrćama ispunjenim tekućinom koje se zovu burze. Svaka od preko 150 burzi u organizmu smanjivanjem trenja pomaže zglobovima funkcionirati bez teškoća kroz cijeli raspon prirodnih pokreta.

BULIMIJA

Bulimija je poremećaj vezan uz hranjenje koji je, kao i anoreksija nervoza, psihološkog po-drijetla, a može imati strašne tjelesne posljedice. Dok se anoreksičari jednostavno izgladnjuju, bulimičari se prejedaju, a zatim čiste povraćanjem koje su sami izazvali. Oboljeli od bulimije također često koriste pilule za mršavljenje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu. Čišćenje može imati dvije svrhe: sprečavanje dobivanja na težini, a i privremeno ublažavanje depresije i ostalih negativnih osjećaja.

BUBREŽNI KAMENCI

Bubrežni kamenci obično se stvaraju u središtu bubrega, gdje se mokraća skuplja prije odlaska u mokraćni kanal, cijev koja vodi do mjehura. Oni se stvaraju kad se određene tvari u mokraći - uključujući kalcij i mokraćnu kiselinu - kristaliziraju i ti se kristali nakupljaju. Mali kamenci mogu izaći iz tijela u mokraći, često gotovo neprimjetno. Naprotiv, veći kamenci nadražuju i pritišću mokraćni kanal kako se kreću prema mjehuru, izazivajući iznimno jaku bol i sprečavajući prolaz mokraće.

BUBREŽNE INFEKCIJE

Do bubrežnih infekcija dolazi kada upalni orga­nizmi - obično bakterije - uđu u tijelo i putuju do bubrega, gdje izazivaju oticanje i upalu. Upala bubrega može biti akutna (koja dolazi odjednom) i kronična (koja se pojavljuje povremeno tijekom mnogo godina).

BUBREŽNE BOLESTI

Bubrezi, dva organa veličine šake, nalaze se sa svake strane kralježnice točno iznad struka i imaju važnu ulogu u održanju života. Oni pročišćuju krv odstranjujući otpadne tvari i izlučuju suvišnu tekućinu, održavaju zdravu ravnotežu različitih kemijskih tvari u organizmu i pomažu u reguliranju krvnoga tlaka.

BUBREZI - RAK BUBREGA

Bubrezi su par organa u obliku zrna graha smješteni točno iznad struka sa svake strane kralježnice. Vanjski dio svakog bubrega je zapravo mreža nefrona (kapilara i cjevčica) koji pročišćavaju krv i proizvode mokraću. Dobroćudne ciste koje nalikuju vrećicama napunjenim tekućinom obično se razvijaju u mreži nefrona; mnogo rjeđe oblikuje se zloćudni tumor.

BRONHITIS

Bronhitis je bolest gornjeg dijela dišnog sustava kod koje se upali sluznica gornjih bronhijalnih putova u plućima. Kad nadražena sluznica otekne i postane zadebljana, ona suzi ili zatvori sitne dišne putove u plućima, što dovodi do napadaja kašlja praćenih iskašljavanjem guste sluzi, ispljuvkom i teš­kim disanjem. Bolest se javlja u dva oblika: akutnom i kroničnom.

BRADAVICE TABANA

Bradavice tabana su tvrde, rožnate izrasline koje se razvijaju na površini tabana - tj. na donjoj strani stopala. Stajanje i hodanje obično ih potiskuje u kožu a pritisak čini stopala vrlo bolnima. Poput svih bradavica, i ove su dobroćudne i s vre­menom će se povući i bez liječenja, ali najčešće su previše bolne da bi ih se ignoriralo. Bradavice taba­na, koje rastu u grozdovima poznate su kao mozaične bradavice.

BRADAVICE, GENITALNE

Genitalne bradavice (Condylomata acuminata) pogađaju velik broj ljudi; trudnice i osobe s lošim imunološkim sustavom sklonije su toj infekciji od ostalog stanovništva.

Katkad su pojave koje nalikuju genitalnim brada­vicama samo nakupine normalne kože koje nemaju nikakvo medicinsko značenje; ima ih oko 1 od 100 muškaraca. Ipak, buduči da su genitalne bradavice prenosive, trebate posjetiti liječnika ako otkrijete takve izrasline.

BRADAVICE

Poslije akni, bradavice su najrašireniji derma­tološki poremećaj. Od četiri osobe, tri će do­biti bradavice (verruca vulgaris) u nekom razdoblju života. Bradavice su priljepčive i možete ih prenijeti na druge dijelove tijela dodirom ili brijanjem oko za­raženih područja. Djeca i mladež skloniji su izbijanju bradavica jer nemaju potpuno razvijene obrambene mehanizme, iako bradavice možete dobiti bez ob­zira na godine.