back to top

Crohnova bolest

Kod Crohnove bolesti, kroničnog poremećaja crijeva, gastrointestinalni trakt postaje upaljen i slab, otežavajući probavu i izazivajući opću tjelesnu slabost. Simptomi su slični ulceroznom kolitisu; da bi se ustanovila razlika između njih, liječnik će možda morati pregledati uzorak crijevnog tkiva. Upala izazvana Crohnovom bolešću može se javiti bilo gdje u crijevnom traktu iako obično pogađa završetak tankog ili obodnog crijeva.

Crohnova bolest u pravilu se dijagnosticira među ljudima u dvadesetim i tridesetim godinama, ali može se pojaviti i kod dojenčadi i djece. Češća je kod žena nego kod muškaraca i rijetko se javlja kod osoba azijskog ili afričkog podrijetla. Bolest traje cijeli život i može se držati pod nadzorom, ali ne može se izliječiti: oboljeli od Crohnove bolesti obično prožive razdoblja iscrpljujućih napadaja bolova u trbuhu i proljeva nakon kojih slijede tjedni ili mjeseci u kojima bolest miruje.

Crohnova bolest
Crohnova bolest

Česta komplikacija Crohnove bolesti je razvoj fistula koje prodiru u tkivo crijeva ili samu kožu, često u blizini čmara. Možda će biti potrebna operacija da bi se fistule zatvorile. Neki oboljeli od Crohnove bolesti pokazuju sklonost prema necrijevnim poremećajima, poput upale oka, čireva na koži, bubrežnih kamenaca ili artritisa u koljenima, gležnjevima i ručnim zglobovima. Osobe koje imaju Crohnovu bolest 20 godina ili dulje u opasnosti su od dobivanja raka debelog crijeva, pa ako imate Crohnovu bolest i stariji ste od 30 godina, morali biste odlaziti na redovite preglede.

Simptomi

  • jaki bolovi u trbuhu i proljev
  • grčevi ili bolovi nakon jela, osobito na desnoj strani donjeg dijela trbuha
  • kronična temperatura do 38°C, gubitak apetita, umor ili gubitak težine, osobito ako su praćeni ustrajnom mučninom i povraćanjem
  • artritis, s gore navedenim simptomima
  • kod male djece, bilo koji od gore navedenih simptoma, plus usporeni rast i razvoj; kod starije djece, usporavanje prirodnog rasta

Obratite se liječniku

  • ako imate iznenadan napadaj bolova u trbuhu, temperaturu i poriv da puštate vjetrove ili obavite veliku nuždu; možda ste u početnoj fazi upale slijepog crijeva ili kolitisa.
  • ako imate dugotrajan proljev, osobito ako vam je napravljena ileostomija; možda ste dehidrirali, što može biti opasno.
  • ako imate bilo koji od gornjih simptoma praćen povraćanjem; to može ukazivati na djelomično ili potpuno začepljenje crijeva.

Uzroci

Pravi uzrok Crohnove bolesti je nepoznat, no možda se radi o autoimunom poremećaju. Čini se da do upale dolazi kad vlastiti imunološki sustav organizma – iz još neshvaćenih razloga – napada dio crijeva. Neki znanstvenici ispituju izaziva li Črohnovu bolest virus, no nije prepoznat nikakav određeni virusni uzročnik.

Među manje vjerojatne uzročnike na koje se sumnja ubrajaju se aditivi koji se stavljaju u hranu, poput silike, kredaste tvari koja se dodaje pasti za zube i nekim dodacima jelu, i derivata karagina (irske mahovine), koji je u raširenoj upotrebi kao sredstvo za zgušnjavanje koje se dodaje sladoledu i mnogim drugim mliječnim proizvodima. No jasno je da su pušači u većoj opasnosti od dobivanja Crohnove bolesti nego nepušači i da su im izgledi slabiji ako nastave pušiti nakon što obole.

Neki antibiotici mogu izazvati temperaturu, bolove u trbuhu i proljev – simptome koji nalikuju Crohnovoj bolesti. Parazitne bolesti poput gijardijaze, koju možete dobiti ako pijete vodu s vrela i potoka, također izazivaju simptome nalik Crohnovoj bolesti

Liječenje

Trenutačno, Crohnova bolest nije izlječiva. Medicinsko liječenje u pravilu uključuje tri faze kontroliranja bolesti – ovisno o jačini simptoma – počevši od terapije lijekovima i ograničene prehrane, do bolničkog liječenja i operacije ako je nužno.

Prevencija

Nema dokaza da alergije na hranu izazivaju Crohnovu bolest, no osjetljivosti na hranu mogu pridonijeti nadraživanju obodnog crijeva. Da biste provjerili radi li se o osjetljivosti na hranu, izbjegavajte 10 do 30 dana vrstu hrane na koju sumnjate, zatim je probajte. Ako se javi reakcija, uklonite tu vrstu hrane iz svoje prehrane. Česti alergeni su mliječni proizvodi, jaja i pšenica.

Dobro je znati
Nakon operacije odstranjivanja bolesnog dijela obodnog ili debelog crijeva odsječeni dio tankog crijeva – ileum ili vito crijevo – provede se kroz otvor u donjem dijelu trbuha i kirurški rekonstruira da tvori stomu – novi otvor za odstranjivanje otpadnih tvari, tj. izmeta. Mala plastična vrećica pričvrsti se na otvor da prima otpad iz preostalih crijeva. Budući da se otpad samo djelomično probavlja, on je tekućeg oblika i blago kiselkasta mirisa. Bolničarka će vas poučiti kako nositi ileostomijsku vrećicu i brinuti o njoj. Neke osobe mijenjaju vrećicu svaki dan; druge mogu izdržati s jednom i oko tjedan dana.

Organizam će se brzo naviknuti da ima kraće crijevo i otpadne tvari će konačno početi nalikovati normalnijem izmetu. Kao sredstvo protiv neugodnih mirisa, možete u svaku novu vrećicu staviti tabletu aspirina ili malo sode bikarbone. Stoma se konačno skupi na veličinu novčića, no koža oko nje može ostati osjetljiva i zahtijevati osobitu pažnju kako bi se spriječilo nadraživanje.

Osobe kojima je napravljena ileostomija iznenađene su da vrećica gotovo ne ometa njihov normalan život. Nakon oporavka od ileostomije, vjerojatno ćete moći raditi sve što ste radili prije, čak i plivati te imati uobičajene spolne odnose. Isto tako možete uživati u uobičajenoj prehrani, iako ćete iz nje možda morati ukloniti određene vrste hrane poput kokica i povrća koje sadrži puno vlakana, što može začepiti stomu.

Akupunktura

Osposobljeni stručnjak za akupunkturu postavit će vam detaljna pitanja o vama i simptomima bolova i proljeva. Točke uz pupak duž meridijana stopalo- -želudac koriste se u liječenju akutnog proljeva. Za liječenje kronične crijevne nelagode, praktičar će možda odabrati točke duž meridijana jetre, slezene ili bubrega.

Liječenje ljekovitim biljem

Kora brijesta (Ulmus fulva) u prahu djeluje umirujuće na crijeva. Rastopite 1/4 žličice u čaši tople vode i pijte četiri puta na dan. Čaj napravljen od kamilice (Matricaria recutita), bijelog sljeza (Althaea officinalis) ili mirike (Myrica cerifera) također djeluje umirujuće. Namočite 1 žličicu ljekovitog bilja u šalicu kipuće vode i pijte tri puta na dan.

Crohnova bolest
Crohnova bolest

Homeopatija

Homeopat će nastojati odrediti podrijetlo bolesti i možda bi trebao ocijeniti vašu konstituciju prije no što vam propiše lijekove. Za simptomatsko ublažavanje proljeva, iskušajte sljedeće lijekove svakih 30 minuta, do četiri doze na dan:

Mercurius corrosivus 6c ako vam stolica sadrži krv i sluz te imate osjećaj da se crijeva nisu ispraznila.
Arsenicum album 6c ako imate obilan proljev s pečenjem ili kolikama u želucu, tjeskobom i groznicom.
Podophyllum 6c ako imate zelenkast bezbolan proljev s glasnim zvukovima rada crijeva (nalik na klokotanje) i grčevima u želucu koji su najjači ujutro

Prehrana

Kad je bolest aktivna, možete pospješiti proces ozdravljenja ako pijete sok iscijeđen iz zelenog lisnatog povrća kao što je kupus, koje je prepuno klorofila ili ako uzimate tablete klorele, slatkovodne alge. Juha napravljena od morskih algi kao što je Fucus spp. također može pomoći.

Neki liječnici za pospješivanje oporavka preporučuju prehranu bogatu bjelančevinama, vlaknima i siromašnu mastima s dodatnim vitaminima B, vitaminom A, magnezijem, kalcijem, cinkom i bakrom. No svakako provjerite kod svog liječnika ili stručnjaka za prehranu prije nego što počnete uzimati dodatne količine vitamina i minerala zato što neki djeluju poput laksativa, dok drugi pak izazivaju zatvor.
Govori se da masne kiseline omega 3 iz ribe i lanenog sjemena smiruju upalu.

Flavonoidi također mogu smiriti upalu. Dodatne količine ulja omega 3 i flavonoida možete naći u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama. Slijedite upute na etiketi ili se posavjetujte s liječnikom oko doziranja. Liječnik će vam možda preporučiti i sjeme trpuca {Plantago psyllium) u prahu, topivo vlakno koje će povećati obujam stolice. Umiješajte psilijum u prahu u hladnu vodu, brzo ga popijte te popijte još jednu čašu vode da biste mu povećali djelotvornost. – (Crohnova bolest)

Refleksologija

Da biste umirili izmučeni probavni sustav, masirajte na stopalu zone obodnog crijeva, jetre, nadbubrežnih žlijezdi, donjeg dijela kralježnice, ošita i žučnog mjehura. – (Crohnova bolest)

Joga

Položaj Kobre smatra se jednim od najboljih za jačanje mišića želuca i crijeva. Ležite potrbuške, glave polegnute na zemlju i okrenute postrance te skupljenih nogu. Stavite ruke odmah ispod ramena, dla¬nova okrenutih nadolje i držeći laktove blizu tijela. Udahnite i podignite glavu i prsa s poda. Licem okrenutim prema naprijed pogledajte što možete više i zadržite položaj tri do šest sekundi. Izdahnite i polagano spustite glavu i prsa. Napravite to do četiri puta na dan. – (Crohnova bolest)

Položaj Koljenom do prsa ima za cilj aktivirati trbušne organe i ublažiti plinove. Stanite uspravno s rukama uz bokove. Podignite koljeno desne noge prema prsima. Primite gležanj desne noge desnom rukom, a koljeno lijevom rukom i privucite nogu što bliže možete prsima. I dalje stojte uspravno i zadržite položaj šest do osam sekundi. Ponovite s drugom nogom. Učinite to do tri puta na dan. – (Crohnova bolest)

Konvencionalna medicina

Vi i vaš liječnik zajednički ćete djelovati da napadaje smanjite na najmanju moguću mjeru pronalaženjem kombinacije lijekova i doza koje kod vas djeluju najbolje. Neki liječnici vjeruju da oboljeli od Crohnove bolesti ostaju duže pošteđeni napadaja ako uzimaju održavajuće doze lijekova čak i kad simptomi nisu prisutni; drugi čekaju da kod pacijenta izbiju prepoznatljivi simptomi prije nego što mu išta propišu. – (Crohnova bolest)

Djeca s Crohnovom bolešću možda trebaju visokokaloričnu i bjelančevinama bogatu nadoknadu tekućina da bi im se omogućio normalan rast. – (Crohnova bolest)

Sulfasalazin, intestinalno protuupalno sredstvo, ugaoni je kamen konvencionalnog medicinskog liječenja. Može se propisivati godinama u neprekinutom nizu i daje se u različitim dozama ovisno o jačini simptoma. Steroidi poput prednizona često se propisuju sa sulfasalazinom da bi se ublažila crijevna upala. – (Crohnova bolest)

No većina liječnika oprezna je glede propisivanja steroida duže od nekoliko mjeseci zbog mogućih teških popratnih pojava. Da bi se smanjila potreba za steroidima, umjesto njih može se propisati imunosupresor poput azatioprina. Liječnik će vam možda propisati i sredstvo protiv proljeva koje sadrži kodein za blage napadaje proljeva. Vjerojatno će vam preporučiti nezačinjenu raznovrsnu hranu. – (Crohnova bolest)

Ako vam postane jako loše uz proljev i gubitak težine, liječnik će vas možda željeti hospitalizirati dok intravenski dobivate steroide. Liječnik će možda preporučiti i infuziju, koja omogućava mirovanje crijeva. Nakon stabilizacije bolesti neki oboljeli možda će i kod kuće trebati infuziju uz pomoć patronažne sestre. – (Crohnova bolest)

Ako bolest ne reagira na lijekove i prehranu, liječnik će možda preporučiti operaciju. Djelomičnom kolektomijom uklanja se oštećeni dio obodnog crijeva, no ako je ikako moguće, sačuva se ostatak crijeva. – (Crohnova bolest)

Kod potpune kolektomije uklanja se čitavo obodno crijevo, a završetak tankog crijeva dovede se na površinu s ostomijskom vrećicom za odstranjivanje izmeta. (Ovaj dio zahvata poznat je kao ileostomija.) lako se bolest nakon operacije može ponoviti, simptomi će vjerojatno biti slabiji i u manjoj mjeri vas onesposobiti nego prije. – (Crohnova bolest)

Da bi vam pomogao nositi se s opterećenjima koja se javljaju s Crohnovom bolešću, liječnik će vam možda predložiti skupnu terapiju. Ako vam je napravljena ileostomija, možete dobiti podršku i savjete od osoba koje su to proživjele. – (Crohnova bolest)

Alternativni načini liječenja

Iako Crohnova bolest nije izlječiva, mnoge osobe s blagim oblicima bolesti ili simptomima nalik na Crohnovu bolest pronašle su načine ublažavanja crijevnih tegoba bez lijekova ili operacije. – (Crohnova bolest)

Liječenje kod kuće

Pomoću sokovnika iscijedite sok iz kupusa i drugog zelenog lisnatog povrća i pijte najmanje jednu čašu svaki dan. Grickanje štapića celera još je jedan brz način da se dođe do dodatne količine vlakana. Kad vas povremeno pogodi napadaj proljeva, odvojite si vrijeme da sjednete uz šalicu čaja od kamilice ili sljezovog korijena. – (Crohnova bolest)

Dijagnostički postupci

Crohnova bolest može se obično dijagnosticirati na temelju rendgenske snimke debelog i tankog crijeva. Liječnik će možda obaviti i sigmoidoskopiju da bi pregledao crijeva te možda uzeo malen uzorak tkiva sa crijevne sluznice radi pregleda pod mikroskopom. – (Crohnova bolest)

DRUGI UPRAVO ČITAJU