Manjak željeza u krvi

Iscrpljeni ste, iako ne vidite neki realni razlog za to, često se uhvatite da ste ostali bez daha ili vam kronično nedostaje koncentracije. A da provjerite imate li dovoljno željeza u krvi. Otprilike 9 posto žena pati od toga sindroma, a ovo su najčešći simptomi da ste anemični, tj. da vam nedostaje željeza u krvi. Anemičnost je česta pojava i kod djece do treće godine.

Iscrpljeni ste i ravnodušni

Ravnodušnost i iscrpljenost javljaju se kada u organizmu nema dovoljno zdravih stanica. Razlog tome je što vam nedostaje željeza pa tijelo ne može proizvoditi dovoljno hemoglobina.

Umarate se i ostajete bez daha

S obzirom na to da je vaš organizam u kroničnom nedostatku kisika zbog nedostatka željeza, brzo se umarate, već i pri maloj rekreaciji.

Izgledate loše koliko god se naspavali

Iako ste odmorni i naspavani, izgledate kao da ste cijelu noć tulumarili. Tome je razlog samo jedan, manjak crvenih krvnih stanica.

Promjene na noktima

Ako primijetite da su vam nokti dobili mrlje ili postali vidno drukčiji, slabiji i osjetljiviji, onda je tome također razlog nedostatak željeza. Stoga nemojte zanemarivati takve promjene.

Infekcije

Često vas hvataju infekcije, osobito u području dišnog trakta, što također može biti simptom nedostatka željeza.

Kako povisiti razinu željeza u krvi

Svakako je dobro za prvu ruku uzimati tablete za željezo. Prehranu treba prilagoditi tome da što prije podignete razinu željeza. Najbolji izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, lisnato povrće, riba i školjke.

Obogatite prehranu i vitaminom C. Prehrana bogata žitaricama i povrćem koja isključuje meso može povećati vjerojatnost razvoja nedostatka željeza pa i anemije, stoga nikako ne izbjegavajte meso da situaciju dodatno ne pogoršate. Svakako se i više krećite, boravak na svježem zraku će vam itekako goditi i pomoći da se osjećate bolje i odmornije.

Što se tiče vrijednosti, osoba koja ima ispod 8 željeza u krvi smatra se slabokrvnom i trebala bi početi djelovati na povišenje razine željeza, bilo prehranom, bilo tabletama kojima će je ekspresno brzo podignuti.

Foto: Robyn Mackenzie/Shutterstock