Masti u prehrani

Masti su neophodne za život svih stanica u našem tijelu. Oni igraju ulogu u imunosnom sustavu, sintezi složenih spojeva sličnih hormonima koji sudjeluju u regulaciji krvnog tijela, akciji srca, proširivanju krvnih žila, stvaranju krvnih ugrušaka i u održavanju strukture i funkcije stanične stijenke.

Životinjski proizvodi - meso, mliječni proizvodi i jaja, glavni su izvori masti u našoj prehrani. Također su izvor zasićenih masnoća i ukupnoga kolesterola. Voće, povrće i žitarice relativno su siromašne mastima.

Vrste masti

Zasićene masti

Glavni prehrambeni krivac za povišenje kolesterola u krvi i povećanje opasnosti od bolesti koronarnih krvnih žila su zasićene masti koje su čvrste ili poput voska na sobnoj temperaturi. Hrana bogata zasićenim mastima je crveno meso, većina mliječnih proizvoda, kokosovo, palmino i ostala tropska ulja.

Polinezasićene masti

Ovaj tip masti snizuje kolesterol u krvi, ali postoji mogućnost da sudjeluje u kemijskom procesu zvanom oksidacija koji omogućuje stanicama u arterijama da apsorbiraju masti i kolesterol. Uglavnom je u tekućem stanju i na sobnoj temperaturi i u hladnjaku. Biljna ulja kao npr. šafranovo, sojino i od sjemenki pamuka, bogata su polinezasićenim mastima.

Mononezasićene masti

Ovaj tip masti snizuje vrijednosti kolesterola u krvi i otporniji je na oksidaciju. Na sobnoj temperaturi je u tekućem stanju, a u hladnjaku se može početi stvrdnjavati. Maslinovo i orahovo ulje izvori su mononezasicenih masti.

Prijelazne masti

Nazivaju se i djelomično hidrogenizirana biljna ulja. Ovaj tip masti može biti štetan za zdravlje kao i zasićene masti, podižući razinu kolesterola u krvi uz ostale učinke. Najčešći izvori su čvrsta biljna masnoća, kao npr. margarin i njegovi proizvodi kao što su krekeri, keksi i slični gotovi proizvodi.

Namirnice smanjene masti i one tzv. "light" namirnice, ne znače da takva hrana ima i manje kalorija. Ako se nepravilno postupa s prehranom s malo masti, ona može dovesti do povećanja tjelesne težine.

To se dogada ako smanjite količinu masti, a unosite više kalorija, ne obraćajući pozornost na ostatak vaše prehrane. S druge strane, ukidanje masti iz prehrane može vam uskratiti neophodne hranjive sastojke.

Kako postoji više vrsta masti u hrani, a to su zasićene, polinezasićene, mononezasićene i prijelazne masti, obzirom na zdravlje, nisu sve masti jednake. No, sve imaju jednak broj kalorija po gramu, tocnije 9 i to je razlog zbog kojega ih sve morate ograničiti u svojoj prehrani.

Foto: O.Bellini/Shutterstock