Vrste dodataka prehrani

Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih sastojaka ili drugih sastojaka koji sadrže vitamine, minerale, bjelančevine, mikroorganizme, biljne ekstrakte. Svrha dodataka prehrani je potpomaganje unosa hranjivih sastojaka u uobičajenoj prehrani, a u cilju povoljnog učinka na čovjekovo zdravlje.

Postoji nekoliko vrsta dodataka prehrani:

  • biljni dodaci
  • dodaci prehrani za sportaše
  • vitaminski/mineralni dodaci
  • dodaci prehrani na bazi meda i propolisa
  • ostali dodaci prehrani kao što je omega 3 masne kiseline, probiotici…

Što su to imunostimulatori

Imunostimulatori potiču obrambene organizme našeg tijela podižući imunitet i otpornost na razne nepovoljne utjecaje poput virusa, bakterija, stresa i premorenosti.

Većina tih preparata proizvedena je na prirodan način, sušenjem biljaka i tvari iz prirode koje se onda u obliku praha, kapsula ili sirupa mogu kupiti u trgovinama zdrave hrane i ljekarnama, i to bez liječničkog recepta.

Umjereno uzimanje imunostimulatora najčešće ne uzrokuje nikakve nuspojave, a mogu ih bez štetnih posljedica konzumirati onemoćali, trudnice i djeca. Naravno, ako niste sigurni koji preparat uzeti i u kojoj količini možda bi bilo dobro i posavjetovati se s obiteljskim liječnikom.

Prvi rezultati pojavit će se već par dana nakon početka uzimanja imunostimulatora, otprilike već za desetak dana. Odmah će doći i do povećanja energije, koncentracije i boljeg raspoloženja.

Antioksidansi iz voća i povrća su dobri za očuvanje zdravlja i preventivu bolesti ako se uzimaju u prirodnom obliku, ali velike doze u dodacima prehrani ne daju ise rezultate koje priželjkujemo. Vitamin E se recimo može dobiti iz orašastih plodova, sjemenki, biljnih ulja i životinjske jetre.

Iako mogu znatno poboljšati zdravlje imajte na umu da su imunostimulatori najčešće koncentrirani te mogu, u nekim slučajevima, čak i promijeniti učinak lijekova te može doći do interakcije lijeka sa hranom.

Na primjer sok od grejpa može imati utjecaj na enzime čime se neprihvatljivo pojačava ili smanjuje jačina lijeka. Lijek može imati učinak koji nismo očekivali pa se stanje organizma može i pogoršati iako smo redovito i na vrijeme uzimali lijekove. Tome se nije za čuditi, samo treba cijelu situaciju držati pod kontrolom.

Foto: MnemosyneM/Shutterstock