Čišćenje kamina i peći

Kako održavate svoj stan ili kuću čistima? Za čišćenje metalnih dijelova i neugrađenih peći upotrijebite laštilo ili neko drugo sredstvo. Kada čistite unutrašnjost peći, morate zatvoriti vratašca za zrak kako bi spriječili prljanje prostorije.

Staru boju kamina možete ukloniti kemijskim sredstvom za uklanjanje boje. Nakon uklanjanja stare boje površinu kamina ulaštite sredstvom koji obnavlja metal.

Rešetka

Pepeo od drva dobro je sačuvati jer je on dobra podloga za paljenje nove vatre. Jedanput tjedno čistite pepeo od ugljena. Nakon što ste očistili pepeo, odložite ga u metalnu posudu prije nego što ga bacite u smeće. Morate biti sigurni da u pepelu nema žeravice od koje bi sve moglo izgorjeti.

Kamini od opeke

Kamin od opeke čistite vodom, a možete ga čistiti i nekim kemijskim sredstvom za čišćenje. Nemojte ga čistiti sapunom jer on ostavlja bijele tragove. Za uklanjanje mrlja na ovoj vrsti kamina najbolje je upotrijebiti čisti ocat.

Kameni kamini

Ovu vrsta kamina možete prati samo vodom. Mrlje od čađe možete očistiti sapunom ili vodom. Na litru vruće vode potrebno je 120 g sapuna za pranje rublja, to sve zagrijte sve dok se sapun ne otopi. Nakon što se smjesa ohladila u nju dodajte 225 g poluvućca u pragu i 1,2 dl amonijaka. Ovom smjesom istrljajte kamin i nakon toga dobro isperite vodom.

Mramorni kamini

Njih treba često brisati namočenom krpom, koju ste prethodno namočili u blagi deterdžent. Nakon toga osušite kamin i dobro ulaštite. Ako vam jako smetaju mrlje od kave ili vina najbolje je da se posavjetujete sa stručnjacima koji će najbolje znati što treba učiniti.

Ograda kamina i pribor

Četkom brišite prašinu koja se nakuplja na ogradi. U slučaju da je ograda jako prljava, operite je vrućom vodom i deterdžentom. Prostor između žica čistite četkicom za zube. Pribor za kamin najbolje je očistiti krpom prethodno namočenom u parafin, kako bi spriječili hrđu. Sredstvom za čišćenje metala očistite ručke kamina. Održavajte životni prostor čistim.

Foto: Subbotina Anna/Shutterstock