Higijena u kući

Sjajni i lijepo ulašteni podovi te veliki bijeli lusteri nisu znak da je vaša kuća uredna ako su kutovi soba koji su manje vidljivi puni prašine i zapušteni. U urednoj obitelji koja se brine o čistoći svog prostora nedopustivo je ostavljanje zaprljane kuhinje i kupaonice, ručnike bačene po podu ili preko radijatora gdje će se sigurno zaprljati od prašine ili hrđe. Svakako ne zaboravite i poslije kupanja spužvom dobro obrisati kadu te slivnik i bide.

Zahod treba uvijek ostaviti onako kakvo smo ga zatekli kada smo ušli u njega. Jako je bitno da wc školjku nakon svake upotrebe prebrišete s predviđenom četkom koja mora biti nadohvat ruke te pustiti dobar mlaz vode. Postoje li presvlake na poklopcu wc-a i tepisi na podu treba ih obvezno prati svakog tjedna. Četke, češljeve te ostala kozmetička sredstva , ne treba ostavljati posvuda nego uvijek spremiti u ladicu ili u za to predviđenu kutiju. Istrošene četkice za zube nemojte čuvati već ih odmah bacite u smeće. Uvijek održavajte čistoću kupaonice.

Uvijači za kosu, četke i češljevi koji su puni ostataka kose ne izgledaju lijepo kada netko od gostiju uđe u vašu kupaonicu, a isto tako ni dotrajale četke za brijanje koje izgledaju istrošeno i prljavo. Posteljno rublje mijenjajte barem svaka 2 tjedna a posteljina djece se preporučuje mijenjati još i češće. Nije toliko važno (premda je lijepo) da prozori budu uvijek blistavi i savršeno čisti, ali je važno da svatko u obitelji dobije po dva ručnika na tjedan, a potreban je i jedan veliki za kupanje.

Ako jelo poslužujete na stolnjaku, neka on bude čist, a kada se zaprlja treba ga odmah promijeniti novim. Stolnjaci u bojama su puno praktičniji jer se manje prljaju od bijelih. Ako imate malu djecu, dobro ga je prekriti još jednim stolnjakom od vinila. Za svakodnevnu upotrebu uvijek će poslužiti i papirnati ubrusi. Naučite kako pravilno postaviti stol kako bi bili spremni kada vam dođu gosti.

Neka vam kuhinja uvijek bude lijepa i čista. Kantu za smeće ispraznite prije nego se previše napuni te je operite vrućom vodom i deterdžentom. Nakon toga je osušite i obložite papirom ili vrećom za smeće. Tek je onda ponovo spremna za upotrebu. Pred ulaznim vratima redovito održavajte čistoću te stavite otirač za cipele, koji s vremena na vrijeme operite.

Kada bi se svi članovi obitelji pridržavali tih malih pravila, koja zapravo dobro idu uz ponašanje, obitelji bi funkcionirale zdravije, a sav posao ne bi bio samo na ženi.