Kako pospremiti stan

Vrijeme je za proljetno čišćenje, a vaše stvari kao da su se nagomilale proteklih mjeseci. Nemate pojma gdje biste sve to smjestili. Bitno je da iskoristite sav spremišni prostor u kući. Bez obzira na to živite li u stanu, kući ili garsonijeri, uređeni dio za spremanje stvari može biti  dio životnog prostora. Što više ugradbenih ormara postavite, dobit ćete bolji osjećaj prostranosti i sklada. Možete iskoristiti i razna samostojeća rješenja koja često, osim toga što skrivaju gomilu stvari, i sama dobro izgledaju. No svejedno, važno je da redovito pospremate, a ne samo trpate stvari u ormare i kutije.

Nudmo vam nekoliko savjeta o pospremanju.

Nabavite sanduke različitih veličina od šiblja ili ratan koji mogu, osim kao spremište, poslužiti i kao sjedalice ili stolići. Stavite li na poklopac drveni ili metalni pladanj, uljepšat ćete sanduk, a i stvari će biti stabilnije.

Drvena je škrinja još jedan lijepi primjer spremišta koji može poslužiti i kao izvrstan ukrasni i upotrebni element dnevnoga boravka. Možete ga obojiti u skladu s ostalim bojama sobe ili ukrasiti pomoću šablona ili naljepnica.

Nabavite posebne kutije za igračke za djecu, naučite da ih uvijek na kraju dana pospreme u njih.

Razmislite možete li iskoristiti mogućnosti prostora uz visinu zidova. Police za knjige i ostale premete mogu se postaviti na najnevjerojatnijim mjestima, npr. u hodniku ili ispod stubišta.

Imate li u kući isturene prozore, možete prostor ispod njih iskoristiti kao sjedalicu u koju se mogu i spremiti neke stvari.

Postoje i okomiti spremnici od umjetnih ili prirodnih materijala koji se vješaju na stražnju stranu vrata, strop ili u ormar, a u njihovim odjeljcima možete držati cipele, kravate, šalove ili donje rublje.

Na kuke, koje učvrstite na vrh vrata, u kupaonici možete objesiti ručnike, a u spavaćoj sobi odjeću.

Ako vam je dom skučen pa vam ozbiljno nedostaje spremišnog prostora, najbolje da neke ormare izradite po mjeri. Ako je nužan, taj se dodatni trošak isplati čim budete osjetili mir i zadovoljstvo svojim funkcionalnijim, urednim domom.

U dječjoj sobi možete držati plastične, drvene ili kutije od pleksiglasa, koje iskorištavaju prostor u visinu umjesto da stvari iz njih zauzimaju vrijedan prostor na podu.

Foto: auremar/Shutterstock