Prirodno sredstvo za pranje prozora

Pranje prozora je noćna mora mnogih žena. Na sve načine tražimo izlike i izbjegavamo pranje prozora jer nam se ne da upustiti u taj mukotrpan i dugotrajan proces. No, sigurno nije lijepa slika kad se na prozoru obasjanim suncem, vide neugodne masne mrlje.

Dat ćemo vam prijedloge za nekoliko dodataka sredstvu za pranje prozora, kako bi taj posao učinili što jednostavnijim i bržim. Prozori će biti čisti ako sredstvu kojim se koristite dodate malo soli. Pogodan je i špirit, ali nikako u ljetnim mjesecima, jer će onda privući mrvice.
Osim soli možete se poslužiti i krumpirom. Čiste krumpirove kore prelijte kipućom vodom pa njome operite prozore.

Velika je greška prati prozore kada su izloženi izravnome suncu, jer tada postoji velika vjerojatnost da će ostati tragovi. Već znamo da se novinski papir često koristi kao učinkoviti čistač stakala, a tome i je zaista tako. Mrlje od boje možete ostrugati žiletom. Mrlje od kamenca omekšajte octom pa isperite vodom. Uljne boje premažite mazivim sapunom, ostavite da djeluje više sati, a potom obrišite.

Osim samih prozorskih stakala, za cjelokupan dojam potrebno je očistiti prozorske okvire i klupice.

Netretirane drvene okvire istrljajte lanenim uljem. Na okvire poslije čišcenja blagom octenom vodom nanesite i utrljajte bezbojni vosak za laštenje kao zaštitu.

Za poliranje mramornih klupica upotrijebite bezbojnu pastu za cipele ili pastu sačinjenu od škroba i vode.

Kopriva kao čistač prozora

Rijetko tko zna da je kopriva učinkovit čistač mrlja s prozora. No, nemojte prati prozore sredstvom s koprivom bez rukavica.

Za ovo sredstvo potrebno vam je 1 svežanj svježih kopriva, 1 l vode i ocat.

Vodu i ocat ulijte u kantu, potopite listove koprive, nekolicinu uzmite u ruku i prozore brzo izribajte. Moramo priznati da ovo nije nimalo teško za napraviti, a dat će itekako dobre rezultate.

Nadamo se da će vam nakon ovih nekoliko savjeta za čišcenje i pranje prozora ono biti barem malo manje mukotrpan posao. Prozore ćete oprati začas, a kasnije ćete imati još malo više vremena za odmor i opuštanje.

Foto: Africa Studio/Shutterstock