Ukuhavanje voća

Iako je danas u trgovinama sezonsko voće i povrće dostupno i izvan sezone, postoji neka čar u starinskom načinu ukuhavanja voća kakvo su obvezno radile naše bake svake sezone. U rano ljeto počinje sezona ukuhavanja, a otvaraju je trešnje. U obzir za ukuhavanje dolaze samo svježi i neoštećeni plodovi. Pribor za ukuhavanje nabavite u specijaliziranim trgovinama.

Osnovna predradnja za početak ukuhavanja je da sterilizirate sve što ćete koristiti pri ukuhavanju. Sterilizirati možete u velikom loncu, pećnici, ekspres-loncu.
Tijekom sterilizacije staklenke se ne smiju dodirivati, da biste to postigli, možete ih omotati krpama. Svi aparati i posude koji se koriste u ukuhavanju moraju biti potpuno cčsti. Poslije pranja ne smiju se osušiti krpom jer bi mogla ostati sitna vlakna. Ako ste sve sterilizirali, postupak ukuhavanja može započeti.

Pročitajte recept po kojem možete ukuhavati sve vrste voća. O slatkoći plodova će ovisiti koliko ćete staviti šećera, a vrijeme ukuhavanja varira ovisno o kakvoći plodova.

Pripremite staklenke. Voće operite, ogulite i prepolovite. Ako se radi o koštunjavom voću, odvojite mu košticu. Pripremite oko 2 kilograma voća. Zakuhajte vodu i u njoj nakratko oparite voće, a potom potopite u ledenu vodu i držite kratko vrijeme pa iscijedite.

U loncu zakuhajte 2 litre vode, dodajte 200 do 500 grama šećera (ovisno o slatkoći voća), kuhajte otprilike 5 minuta i prelijte voće koje ste prethodno posložili u staklenke. Rub staklenki u kojima je voće treba ostati čist. Staklenku zatvorite kako je propisano i sterilizirajte 25 minuta.

Za one koji nemaju vremena i žele što prije završiti proces ukuhavanja, postoji manje složena metoda. Ako se pridržavate svih uputa, postići ćete istu trajnost kao i pri sterilizaciji. Po ovoj metodi, voće se dinsta u šećernoj otopini i potom usipa u vruće staklenke. Voće ne smije previše omekšati!

Da bismo vam što bolje predočili funkcioniranje ove metode, pročitajte recept kojemu sigurno nećete moći odoljeti.

Trešnje u sirupu od ribizla

Za ukuhavanje birajte samo velike bobe crnog ribiza. Temeljito očistite 3 staklenke i pripazite da budu što vrelije pri pretakanju.

Operite trešnje i ribize, odstranite im peteljke i izvadite koštice iz trešanja. Crni i crveni ribiz skinite s grozda. Zakuhajte 600 g šećera u 1 litri vode pa prvo kuhajte 5 minuta trešnje, a zatim ribizl 2 minute. Voće pretočite sa sirupom u vrele staklenke, zatim zatvorite i ohladite. I recept je gotov. Jasno je zašto se radi o brzom i jednostavnom načinu, za sve zajedno ne treba niti 30 minuta postupka, a ono što ćete dobiti će zasladiti nepce svih koji probaju ovaj recept. Pogotovo u hladnim, zimskim danima!

Foto: ANCH/Shutterstock