E

EPILEPSIJA

Epilepsija ili padavica je teško objašnjiv neurološki poremećaj s mnogo simptoma, vrlo različitim stupnjevima težine i nejasnim uzrocima. Ipak, u svim slučajevima epilepsija je posljedica nepravilnih izbijanja električnih impulsa u mozgu - nepravilnog oslobađanja električnih impulsa u neuronima. Nepravilna električna aktivnost u moždanim stanicama izaziva karakteristične epileptičke napadaje koji se mogu javljati rijetko ili ubrzano uzastopce.

ENDOMETRIOZA

Kod prirodnog stanja stvari, tkivo kojim je obložena ženina maternica, poznato kao endometrij, nalazi se samo u maternici. No u žene koja boluje od endometrioze, mikroskopski komadići tkiva izađu iz maternice, ugnijezde se u druge organe i tkiva te tamo rastu. Ove lezije, ili mjesta neprirodnog rasta tkiva, obično se stvaraju unutar trbušne šupljine - često zahvaćajući druge dijelove reprodukcijskog sustava, poput jajnika ili mišićne stijenke materniceno u rijetkim slučajevima mogu djelovati i na druge organe, poput pluća.

EMFIZEM

Emfizem, moguće smrtonosna plućna bolest koja se odlikuje sve većim gubitkom elastičnosti u plućima, u pravilu izaziva kronično, blago kašljanje i zadihanost. lako cijeli niz čimbenika - uključujući nasljednost, onečišćenje i otprije prisutnu kroničnu plućnu bolest poput astme - može odigrati značajnu ulogu u njegovu razvoju, emfizem je uglavnom posljedica dugoročnog pretjeranog pušenja. U mnogim slučajevima, oboljeli od emfizema također pate od kroničnog bronhitisa, koji objašnjava neke preklapajuće simptome.

EKCEM

Strogo gledano, ekcem je oblik dermatitisa koji se odlikuje kronično upaljenom kožom i svrbežom. Zahvaćeni predio u pravilu postaje suh, koža se Ijušti, a nekad se stvaraju i mjehuri. Kad se ekcem pojavi kod osoba svijetle puti, zahvaćeni predjeli u pravilu poprimaju smeđastosivu boju; kod tamnoputih osoba on obično mijenja prirodnu pigmentaciju, čineći zahvaćeni predio svjetlijim ili tamnijim. Ekcem se najčešće pojavljuje na licu, ručnim zglobovima i koljenima, no nije ograničen na ta područja.