back to top

Glazbena terapija

Glazbena terapija ili muzikoterapija služi u pomoći liječenja psihičkih i duševnih poremećaja, kod djece s posebnim potrebama, u defektologiji, kod djece s autizmom, kod osoba s govornim manama, poremećajem sluha, vida i drugim vrstama poremećaja. Glazbom se želi potaknuti emotivno stanje i tako se otvara “komunikacijski kanal” kod čovjeka pa se s toga kaže da je glazba lijek za dušu.

Glazbena terapija se može voditi u bolnicama, izvan bolnice, kod terapeuta, kod kuće klijenta ili ubilo kojem prostoru gdje je omogućeno nesmetano vođenje tretmana uz glazbu i instrumente. Postoje dvije vrste muzikoterapije, aktivna glazbena terapija i pasivna glazbena terapija.

Aktivna glazbena terapija će se temeljiti na zvukovnim podražajima kao što su pojedini instrumenti ili glas, a koja će pomoći ako se pati od emocionalnih ili psihotičnih poremećaja, dok se kod pasivne glazbene terapije slušaju zvukovi prilagođeni dobi, kulturi i psihološkim problemima klijenta.

Psihološka glazbena tehnika potiče na totalno opuštanje uz zvukove, ritmove i pokreta glasa i glazbe, ako se pati od stresa, straha ili bilo koje vrste boli. Ako postoje neurološki poremećaji ili osjetilni poremećaji, također se preporučuje glazbena terapija, a izvrsno se pokazala i kod pomoći djeci u ponašanju.  Danas se u medicini koristi sve više takva vrsta liječenja.

Općenito glazba djeluje na jačanje imuniteta i oporavak nakon bolesti. Cijelo naše tijelo se sastoji od jednog instrumenta kojim teče energija, zvuk, odnosno melodija. Zvuk je jedna vibracija koja djeluje na sve organe našeg organizma pa tako glazbom možemo ciljano liječiti razne tegobe ili bolesti, a možemo potaknuti i kreativnost, jer naš mozak poslušno upija i reagira na svaku frekvenciju koju čuje.

Nama vrlo poznata Mozartova glazba djeluje na inteligenciju što se došlo do zaključka raznim istraživanjima na glodavcima, a preporučuje se slušanje čak i kod trudnica dok je beba još u trbuhu jer kažu da i nerođene bebe reagiraju na zvuk melodije.

Također i biljke isto reagiraju na muziku te one brže rastu, kod životinja posebno krava, daje više mlijeka nego kada ne čuju muziku. Napomenimo i to da se u drevnoj metodi glazba primjenjivala za iscjeljivanje organizma pa ćemo spomenuti nama poznate zvukove gonga ili zvukove tibetanskih zdjela koji imaju jednaku učinkovitost i blagotvorno djelovanje na duh i tijelo vraćajući mu prvobitno uravnoteženo stanje.

Terapija muzikom odražava se i na sam prostor, što znači da će se negativna energija koja se uvukla u prostoriju postepeno čistiti i stvoriti pozitivna energija, koja će djelovati na sve prisutno što se nalazi tog trenutka u njemu bilo na čovjeka, životinju ili biljku.

Foto: Dusan Jankovic/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU