Gušterača – tegobe s gušteračom

Kronični pankreatitis i akutni pankreatitis su upale gušterače, žlijezde koja proizvodi probavne enzime i hormon inzulin, uz čiju pomoč tijelo prerađuje šećere i masti. Simptomi akutnog pankreatitisa obično su teški i treba ih liječiti. Ako se pankreatitis ne liječi, mogu se razviti ciste, apscesi te može doći do istjecanja gušteračinog soka u trbušnu šupljinu, što može izazvati druge dugotrajne tegobe. Sok je jedna od komplikacija akutnog pankreatitisa koja može biti smrtonosna.
Kronični pankreatitis razvija se tijekom više godina, obično nakon dužeg razdoblja opetovanih napadaja akutnog pankreatitisa. Kronični pankreatitis može onemogućiti lučenje enzima za probavu hrane. Stanje koje nastaje kao posljedica ovog poremećaja, poznato kao egzokrina insuficijencija, glavna je značajka kroničnog pankreatitisa, a očituje se postupnim ili naglim gubitkom težine i stolicama izrazito neugodna mirisa. Kronični pankreatitis može dovesti i do dijabetesa i kalcifikacije gušterače, stvaranja malih i tvrdih nakupina u gušterači.

Simptomi

Akutni pankreatitis:

 • nagla, intenzivna bol u sredini trbuha, koja često počinje dvanaest do dvadeset četiri sata nakon obilnog obroka ili prekomjerne konzumacije pića. Bol se može širiti u leđa.
 • vrućica
 • mučnina ili povraćanje
 • hladna i ljepljiva koža
 • nadut i osjetljiv želudac
 • ubrzano bilo

Kronični pankreatitis:

 • intenzivni, dugotrajni bolovi u trbuhu, koji se mogu širiti u leđa i prsni koš; bolovi mogu biti postojani ili povremeni
 • obilne stolice izrazito neugodna mirisa
 • mučnina i povraćanje
 • gubitak težine
 • nadutost trbuha

Obratite se liječniku

 • ako mislite da imate upalu gušterače. Bolesnike s akutnom upalom gušterače treba liječničku pomoć kako bi se izbjeglo ozbiljne, možda po život opasne komplikacije. Kronični pankreatitis isto treba liječiti na takav način.
 • ako nastavite gubiti težinu nakon liječenja pankreatitisa; možda se radi o komplikaciji koja sprečava normalnu probavu hrane.
 • ako ste blijedi, imate hladnu i ljepljivu kožu, srce vam ubrzano kuca ili ubrzano dišete; možda ste ušli u šok

Uzroci

Akutni pankreatitis povezan je s pretjeranim konzumiranjem alkohola, žučnim kamencima, virusnim i bakterijskim infekcijama, primjenom određenih lijekova te blokadom izvodnog kanala gušterače. Izgleda da ovi čimbenici potiču probavne enzime gušterače na djelovanje protiv same gušterače izazivajući oticanje, krvarenje i oštećenje krvnih žila gušterače. Više od polovice oboljelih od kroničnog pankreatitisa pije previše alkohola. Pretjerana konzumacija alkohola najčešći je uzrok egzokrine insuficijencije u odraslih. (Vodeći uzrok egzokrine insuficijencije u djece je cistična fibroza.)

Liječenje

Konvencionalna medicina liječi rak gušterače lijekovima, dijetom i kirurškim zahvatom. Alternativni načini liječenja usredotočuju se na ublažavanje simptoma upale gušterače i očuvanje sveukupnog zdravlja.

Prevencija

Ograničavanje konzumiranja alkoholnih pića na jedno do dva na dan, značajno će smanjiti opasnost od upale gušterače. No ako ste oboljeli od pankreatitisa, trebate potpuno prestati piti. Svako konzumiranje alkohola povećava opasnost od novih napadaja.
Kontroliranjem tjelesne težine, zdravom prehranom i načinom života možete spriječiti nastanak žučnih kamenaca.

Kinesko ljekovito bilje

Stručnjak za kinesku medicinu liječit će upalu gušterače u kontekstu potpune neravnoteže tjelesnih sustava.

Liječenje ljekovitim biljem

Kombinacija jednakih dijelova glicerata iz biljaka Chionanthus virginicus, Chelone glabra i Silybum marianum može poboljšati probavu masti. Uzmite jednu žličicu smjese tri puta na dan.

Prehrana

Uzmite dodatke kroma, 300 miligrama na dan, što će pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi. Dodatne količine vitamina C, kao i vitamina B skupine s dodatnim niacinom (B3) i pantotenskom kiselinom (B5) mogu pomoći u smanjivanju stresa i borbi protiv infekcije. Nemojte piti alkohol.

Konvencionalna medicina

Ako ste doživjeli napadaj akutnog pankreatitisa, liječnik će pokušati zaustaviti otjecanje enzima gušterače intravenskim hranjenjem. Za bolove možete dobiti jaki analgetik meperidin. Možda će vam morati ispumpati želudac pomoću cjevčice koju se uvodi kroz nos. Ako je pankreatitis izazvan žučnim kamencima ili začepljenjem kanala gušterače, možda će, kad se simptomi smire, biti potreban kirurški zahvat.
Ako bolujete od kroničnog pankreatitisa, liječnik će se usredotočiti na ublažavanje bolova, pazeći da ne postanete ovisni o analgeticima. Liječit će i komplikacije koje utječu na kakvoću probave. Možda ćete primati nadomjesno enzimsko liječenje za obnavljanje sposobnosti probavnog trakta da razgrađuje hranjive tvari. Na ovaj će se način smanjiti i učestalost novih napadaja. Morat ćete izbjegavati masnu hranu i suzdržavati se od alkohola. Ako bolovi ne reagiraju na lijekove, možda će trebati operativnim zahvatom odstraniti oštećeno tkivo gušterače, no to je posljednja mjera.

Alternativni načini liječenja

Alternativna liječenja mogu se rabiti u kombinaciji s konvencionalnom medicinom kako bi se poboljšalo sveukupnu reakciju na medicinsko liječenje. Budući da i akutni i kronični pankreatitis treba konvencionalno liječiti, prije primjene drugih načina liječenja posavjetujte se o njima sa svojim liječnikom.

Dijagnostički postupci

Liječnik će kod pregleda vjerojatno palpirati trbuh ispitujući osjetljivost. Provjerit će imate li snižen krvni tlak, blago povišenu temperaturu i ubrzano bilo. Napravit će krvne pretrage kako bi ustanovio postoje li abnormalne razine enzima gušterače, bijelih krvnih tjelešaca, šećera i kalcija u krvi. Rendgenska snimka trbuha pokazat će je li gušterača kalcificirala. Ultrazvuk i CT otkrit će moguće probleme sa žučovodom.
Za dijagnosticiranje kroničnog pankreatitisa liječnik će uzeti uzorke krvi i stolice i analizirati mogući višak masnoća, znak da gušterača više ne proizvodi dovoljno enzima za probavu masti. Možda ćete trebati učiniti stimulacijski test kako bi se ocijenilo koliko probavnih enzima gušterača otpušta u dvanaesnik. Možda će se napraviti i pretrage za šećernu bolest.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU