back to top

4 vrste namirnica koje izazivaju hormonski disbalans kod žena

U ovom članku ćemo vas provesti kroz hormonski disbalans kod žena, kao i kroz znakove i simptome na koje treba obratiti pažnju.

Da li vas muče glavobolje, akne, grčevi i česte promene raspoloženja?

Mnoge žene širom sveta pate od hormonske neravnoteže, a neke čak nisu ni svesne problema.

U ovom članku ćemo vas provesti kroz hormonski disbalans, kao i kroz znakove i simptome na koje treba obratiti pažnju.

Takođe ćemo vam dati listu namirnica koje morate konzumirati u umerenim količinama jer mogu nepovoljno delovati na neravnotežu hormona kod žena.

Šta je hormonska neravnoteža?

Hormone proizvode endokrine žlezde koje igraju značajnu ulogu u regulisanju različitih procesa u telu, uključujući metabolizam, apetit, reprodukciju, raspoloženje, rast i telesnu temperaturu.

Važno je da se nivoi hormona proizvode u optimalnoj količini jer male promene, bilo previše ili premalo, mogu izazvati drastične efekte u celom telu – ovo je takođe poznato kao hormonski disbalans.

I muškarci i žene mogu doživeti hormonsku neravnotežu. Ako se ne leči ovo stanje može da se pogorša i može da ometa pravilno funkcionisanje organizma.

Šta je glavni uzrok hormonske neravnoteže?

Disbalans hormona, posebno kod žena, obično se dešava tokom puberteta, menstruacije i trudnoće. Međutim, neke žene doživljavaju kontinuirani nepravilan hormonski disbalans.

Postoje različiti razlozi za njegov nastanak. Hormonski disbalans se javlja zbog povećanog stresa, genetike, bolesti, lekova, nivoa šećera u krvi, određene dijete ili hrane koju obično konzumiramo u velikim količinama.

H2 Kako mogu smanjiti hormone stresa?

Evo nekoliko saveta za prirodno smanjenje nivoa kortizola i manje stresa:

 • Dobro se naspavajte
 • Meditirajte
 • Praktikujte jednostavne vežbe disanja
 • Provodite više vremena u prirodi i praktikujte aktivnosti na otvorenom

4 vrste namirnica koje narušavaju vaš hormonalni balans

1. Crveno meso

Crveno meso sadrži velike količine zasićenih i hidrogenizovanih masti koje se smatraju nezdravim vrstama masti.

Konzumiranje previše mesa može poremetiti hormonsku ravnotežu jer povećava proizvodnju estrogena u vašem telu.

Dobre zamene bi bile jaja i masne ribe poput lososa i tunjevine, koje su bogate omega 3 masnim kiselinama sa antiinflamatornim svojstvima.

2. Prerađena hrana

Prerađena i rafinisana hrana je povezana sa raznim zdravstvenim problemima. Obično sadrži velike količine natrijuma, šećera i konzervansa, što uključuje proizvode kao što su kolačići, gotova jela, viršle i peciva.

Kada jedete šećer i prerađenu hranu, oni utiču na funkciju hormona povećavajući upalu i stres na nadbubrežne žlezde, što vas dovodi u opasnost od nenamernog povećanja telesne težine i ozbiljne hormonske neravnoteže.

Najbolje je izbegavati ovu hranu da biste poboljšali hormonalno zdravlje.

3. Kofein

Osim što utiče na ciklus spavanja, ispijanje previše kafe ili energetskih napitaka takođe može uticati i na vaše hormonsko zdravlje.

Kofein stimuliše oslobađanje nivoa kortizola, takođe poznatog kao hormoni stresa, koji dovode telo u stanje visoke pripravnosti i budnosti.

4. Sojini i mlečni proizvodi

Proizvodi od soje kao što su tofu i sojino mleko sadrže bioaktivnu supstancu poznatu kao fitoestrogen koji deluje kao estrogen u organizmu.

Kada se konzumira u velikim količinama, soja čini da telo ima dovoljno zaliha pravih polnih hormona poput estrogena, a proizvodi manje. Zbog toga utiče na ciklus ovulacije što može uticati na reproduktivno zdravlje.

Mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma, ali njihov visok unos može uticati na ravnotežu hormona. Previše može dovesti do upale i iritacije creva. Takođe se kaže da mlečni proizvodi povećavaju proizvodnju sebuma i pogoršavaju kožu sklonu aknama. Neki takođe sadrže hormone rasta koji mogu uticati na jetru.

Uvek zapamtite da bilo koju hranu konzumirate umereno. Treba imati na umu da ne postoji loša hrana, samo loša ishrana.

Redovna vežba, zdrava ishrana i pravilan način života značajno mogu doprineti poboljšanju vašeg hormonskog zdravlja.

Znaci i simptomi da možda imate hormonsku neravnotežu

 • Nepravilne menstruacije
 • Naglo povećanje telesne težine
 • Noćno znojenje
 • Predmenstrualni sindrom (PMS)
 • Bubuljice
 • Prekomerni rast, ili gubitak dlaka
 • Visok krvni pritisak
 • Neplodnost

Najbolje je da razgovarate sa svojim ginekologom ako imate bilo kakve neobične i dugotrajne simptome, posebno one koji utiču na svakodnevne aktivnosti poput onih koje izazivaju bol i nelagodnost.

Hormonska neravnoteža može povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Preporuka:

DRUGI UPRAVO ČITAJU