back to top

Hripavac

Hripavac je vrlo zarazna upala dišnih putova i smatra se jednom od najtežih klasičnih dječjih bolesti. U većini zemalja djeca se obvezno cijepe protiv hripavca. Ukoliko se ne liječi, hripavac može izazvati oštećenje pluća i opetovane upale bronha. U dojenčadi može uzrokovati oštećenje mozga, pa čak i smrt. Najčešće obolijevaju vrlo mala djeca, iako se i djeca u pubertetu i odrasli mogu zaraziti, premda ne s tako ozbiljnim posljedicama. Na sreću, hripavac je u razvijenim zemljama vrlo rijetka bolest zahvaljujući cijepljenju djece.

Prvi simptomi, obično curenje iz nosa, suhi kašalj i blaga vrućica javljaju se oko 7 do 10 dana nakon što se dijete zarazilo. Nakon tjedan dana može se pojaviti karakterističan kašalj: jaki napadaji kašlja iza kojih slijedi prodorno hripanje, iako je u dojenčadi ovaj zvuk često prigušen. Bolesnik može iskašljavati obilne količine guste sluzi, a učestalo je i povraćanje. Ovo razdoblje kašljanja obično traje do 6 tjedana. Tijekom ovog razdoblja bolesnici su skloni razvoju sekundarnih upala koje mogu biti vrlo teške. Zadnja faza je oporavak koji traje i do mjesec dana i tijekom ove faze oboljelom se vraća snaga.

Simptomi

  • na početku curenje iz nosa, učestalo kašljanje, a katkad i blaga vrućica
  • nakon 7 do 14 dana teški napadaji kašlja iza kojih slijedi hripajući zvuk kad bolesnik tjera zrak kroz natečeni larinks. Novorođenčad je često preslaba da bi uspjela proizvesti hripajući zvuk
  • povraćanje izazvano napadajem kašlja
  • prekid disanja (apneja), osobito u dojenčadi mlađe od dva mjeseca, pri čemu dojenčetove usnice mogu poplavjeti zbog manjka kisika

Obratite se liječniku

  • ako dijete nije cijepljeno protiv hripavca, a nedavno je bilo u dodiru s osobom koja boluje od hripavca.
  • ako sumnjate da dijete boluje od hripavca, osobito ako je prehlađeno i kašlje duže od sedam dana.
  • ako djetetu poplave usnice i povremeno slabo diše; to je znak teškog poremećaja disanja. Odmah potražite hitnu liječničku pomoć.
  • ako dijete izgleda loše, a kašalj i visoka temperatura ne prolaze, iako više nema hripajućih napadaja kašlja. Dijete je možda dobilo sekundarnu upalu dišnih putova, poput upale pluća ili bronhitisa.

Uzroci

Hripavac izaziva bakterija Bordetella pertussis. Ona se kašljem ili kihanjem širi zrakom ili se prenosi dodirom sa zaraženim plahtama ili odjećom.

Liječenje

Hripavac treba neodložno liječiti. Oklijevanje može izazvati ozbiljne komplikacije, osobito u djece.

Prevencija

Cjepivo diteper (protiv difterije, tetanusa i hripavca ili pertusisa) daje se djetetu u više navrata u razdoblju od navršena dva mjeseca. Cjepivo se pokazalo učinkovitim u 90 posto slučajeva pod uvjetom da su djeca primila sve doze. Ipak, cijepljenjem se ne osigurava trajni imunitet. Pet godina nakon primanja zadnje doze, cijepljeno dijete gubi zaštitu. Ponovna imunizacija se ne preporuča, jer cijepljenje može u starije djeca i odraslih izazvati teške nuspojave.
Budući da neki članovi obitelji više nisu imuni na bolest, liječnici često preporučuju preventivno uzimanje eritromicina svim članovima obitelji u kojoj je dijete oboljelo od hripavca.
Blage reakcije na di-te-per cjepivo, kao što su povišena temperatura, razdražljivost i pospanost, nisu rijetkost. Međutim, ukoliko dijete dobije visoku temperaturu, neutješno plače ili ima grčeve, radi se o ozbiljnoj reakciji na cjepivo. Odmah potražite hitnu liječničku pomoć. Na sreću, takve su reakcije vrlo rijetke. Većina medicinskih stručnjaka smatra da je opasnost od hripavca mnogo veća od opasnosti od cjepiva.

Liječenje ljekovitim biljem

Protiv kašlja iskušajte sirup divlje trešnje (Prunus serotina), omiljeni lijek za djecu. Kod kašlja može pomoći i drugo bilje poput rosike (Drosera rotundifolia), majčine dušice (Thymus vulgaris) i loćike (Lactuca canadensis). O dozama se posavjetujte sa stručnjakom za ljekovito bilje.

Homeopatija

Homeopatski lijekovi mogu dopuniti konvencionalno liječenje. Obratite se stručnjaku za homeopatiju koji vam može preporučiti Carbo vegetabilis, Droseru ili Coccus cacti.

Osteopatija

Namještanje prsnih dijelova kralježnice i rebara može pospješiti limfnu drenažu i smanjiti intenzitet kašlja.

Konvencionalna medicina

Pedijatar će vjerojatno propisati eritromicin, antibiotik koji može učinkovito smanjiti trajanje i težinu upale, osobito ako ga počnete primjenjivati tijekom prvih 10 dana bolesti. Kodein se može propisati za suzbijanje kašlja. U teškim slučajevima ili ako dijete još nije navršilo godinu dana, možda će trebati bolničko liječenje kako bi se spriječila dehidracija i omogućio brzi pristup kisiku, u slučaju da pacijent teško diše.

Alternativni načini liječenja

Alternativno liječenje prvenstveno je usmjereno na ublažavanje kašlja i treba se primjenjivati samo zajedno s konvencionalnim lijekovima.

Liječenje kod kuće

Da biste ublažili spazme izazvane kašljanjem, posjednite dijete i nagnite ga naprijed. Imajte pri ruci neku posudu u slučaju da dijete iskašlje sluz.
Ako dijete povraća, pokušajte ga nahraniti odmah nakon povraćanja, jer je tada lakše spriječiti izbacivanje hrane.
Ako dijete stvara mnogo sluzi, nemojte mu davati lijekove protiv kašlja. Oni će onemogućiti učinkovito iskašljavanje sluzi iz zapriječenih dišnih putova.
Povećajte unos tekućine kako biste spriječili dehidraciju i »razrijedili« sluz.
Da biste djetetu olakšali disanje, rabite ovlaživač zraka s parom. Usmjerite paru u smjeru suprotnom od djeteta i promijenite odjeću ili posteljinu kad se navlaže. Rabite ovlaživač s regulatorom, jer ćete tako spriječiti pretjerano vlaženje zraka. Pobrinite se da voda i ovlaživač budu uvijek čisti kako biste spriječili rast plijesni i drugih klica.
Držite dijete podalje od cigaretnog dima koji može pogoršati dišne tegobe.

DRUGI UPRAVO ČITAJU