I

IŠIJAS

Išijas obilježava bol koja se širi u jednu ili obje strane stražnjice i spušta se po stražnjoj strani noge. Posljedica je pritiska na nervus ischiadicus sjedalni živac na bazi kralježnice. Ovaj živac (po jedan na svakoj strani donjeg dijela tijela) najduži je živac perifernog živčanog sustava, a proteže se od stražnjice niz nogu sve do stopala. Bolovi se mogu javiti cijelom njegovom dužinom.

ISPADANJE KOSE I DLAČICA

Različiti tipovi ljudske kose izrazito se razlikuju po boji i izgledu, a sami ljudi po količini dlačica na licu i tijelu, ovisno o dobi, spolu, rasi i genetskom naslijeđu. Usprkos razlikama, dlakavost tje¬mena i zatiljka svima nam je zajednička. Kad kosa počne nestajati s tih područja, smatramo da je došlo do alopecije, odnosno ćelavljenja.

INKONTINENC1JA MOKRAĆE

Iako se najčešće vezuje uz dob, inkontinenciia mokraće, odnosno nesposobnost njenog zadržavanja, nije uvijek neizbježna posljedica procesa starenja, kao što se vjerovalo. Ovaj poremećaj česte skriva tegobe druge naravi, a može se liječiti čak kod starijih ljudi. Uz odgovarajuće liječenje inkontinencija mokraće može se izliječiti ili ublažiti u otprilike 70 posto slučajeva.

INFEKCIJE

Ljudsko tijelo je u neprestanom ratu protiv patogena koji uzrokuju bolest ili klica koje mogu ući u tijelo putem zraka koji udišemo, hrane i vode, oštećene kože, ugriza kukaca i životinja te spolnim dodirom. Jednom kad se nađu na tijelu unutar njega, patogeni pokušavaju preživjeti i umnožiti se. Većina ne uspije. Mnogi podlegnu tjelesne unutarnjoj temperaturi, kemijskoj sredini ili »prijateljskim« bakterijama; druge izbacujemo puter sluzi, mokraće, znoja i stolice. Oni koji prežive oslanjaju se na zdrave stanice i tkivo.

IMPOTENCIJA

Impotencija, odnosno nemogućnost postizanja održavanja erekcije penisa potrebne za spolni užitak oba partnera, može imati razoran učinak na samopoštovanje muškarca i njegove partnerice. Gotovo svaki odrastao muškarac ima povremene tegobe s postizanjem ili održavanjem erekcije. Bez obzira na težinu i narav poremećaja, liječenje uvijek donosi određeni stupanj olakšanja.

IMPETIGO

Ovo su znakovi glomerulonefritisa, bubrežne bolesti koju izazivaju bakterijski toksini.
Važno: Ranice impetiga lako se mogu zamijeniti za simptome herpesa, to jest virusne infekcije. Impetigo se širi brže, nikada se ne pojavljuje u usnoj šupljini i rijetko se ograničava samo na jedno područje tijela. Ako niste sigurni, neka liječnik potvrdi dijagnozu.