K

KURJE OČI I KALUSI

Ma kako vam mogu smetati kurje oči i zadebljanja kože, razlog zbog kojega ih tijelo stvara je da zaštiti osjetljivu kožu izloženu pritisku ili trenju o kost ispod nje. Kurje oči općenito se javljaju na nožnim prstima i stopalu, dok se kalusi ili zadebljanja kože mogu razviti na rukama, stopalima ili drugdje gdje se ponavlja trenje - čak i na bradi violinista.

KRVOTOK - TEGOBE

Većina nas povremeno iskusi nelagodu koju stvaraju umorne, ukočene, bolne noge. No mnogi ljudi moraju se svakodnevno suočavati s tim osjetom. Ova tegoba, po imenu intermitentna klaudikacija, izazvana je začepljenim arterijama u zdjelici, bedrima ili listovima, a najčešće je posljedica ateroskleroze, često poznate kao otvrdnjavanje arterija. No tegobe s krvotokom javljaju se i u mnogim drugim oblicima. Većina se može učinkovito liječiti kod kuće i u dogovoru s liječnikom. No u teškim će slučajevima možda ipak trebati korektivni kirurški zahvat.

KRVNI UGRUŠCI

Krv slobodno teče arterijama debelim kao palac i kapilarama tankim kao vlas kose. Na prvi znak ozljede ili traume, krv se zgušnjava ili zgrušava zaustavlja svoj tijek na mjestu rane. Zgrušavanje je poželjno, čak životno važno, kad je krvna žila ozlijeđena, ali stvaranje ugrušaka unutar zdravih krvnih žila neprirodno je i moguče opasno po život. Takvi ugrušci česte su komplikacije srčanih bolesti ili bolesti vena poput flebitisa.

KRVNI TLAK, VISOKI

Ako izmjerite svoj tlak neposredno nakon što ste održali govor ili pretrčali šest, sedam kilometara, zasigurno će biti vrlo visok. No razloga za zabrinutost vjerojatno nema. Porast i pad krvnog tlaka uslijed promjene aktivnosti ili emocionalnog stanja prirodna su pojava. Visina tlaka također se razlikuje od jedne osobe do druge pa čak i od jednog dijela organizma do drugog. Međutim, ako je krvni tlak stalno povišen, moraju se primijeniti određene mjere radi ispravljanja takvog stanja.

KRUP

Krup, virusna infekcija larinksa ili grkljana, povezana sa znakovima infekcije dišnih puto\a poput curenja nosa ili kašlja, razmjerno je čest dječja bolest. Prvi je pokazatelj obično kašalj koji zvuči kao glasanje tuljana. Dijete vam možda ima teškoća s disanjem zato što mu je tkivo oko gr a upaljeno, čime se stišće dušnik, i zato što su bronh - jalni putovi začepljeni sluzi. Zvuk zraka koji se silorr probija kroz sužene dišne putove može pri svakome udisaju stvarati šuplji hripav zvuk, koji se naziv; stridor.

KRAJNICI - UPALA KRAJNIKA

Krajnici (tonzile) su nakupine limfnog tkiva smještene na stražnjoj stijenci ždrijela. Proizvode protutijela koja imaju zadaću pomoći suprotstavljanju dišnim infekcijama u djece. Kad se ovo tkivo inficira, nastaje bolest koja se naziva upala krajnika (tonzilitis).

KOŽA - RAK KOŽE

Sve vrste raka kože potiču iz vanjskog sloja kože koji se naziva epidermis. U naravnom ciklusu obnavljanja kože, bazalne stanice smještene na bazi epiclermisa pomiču se prema gore kako bi zamijenile mrtve stanice koje stalno otpadaju s kožne površine. Na tom putu okrugle bazalne stanice preobraze se u ravne pločaste stanice. Po cijelom epidermisu nalaze se melanociti, stanice koje proizvode zaštitni pigment nazvan melanin.
Karcinome kože može se podijeliti u dvije osnovne skupine: melanomi i nemelanomi.

KOŠTANI TRNOVI

Gotovo svi smo se kojiput probudili ukočena vrata ili s bolovima u leđima, osobito nakon ozljede ili naporne tjelesne aktivnosti. No katkad možete osjetiti trgajuću bol koju ne možete povezati ni s kakvim određenim događajem. Takve tegobe često nestanu same od sebe, ali nekad su znak ozbiljnije bolesti, poput artritisa.
Mogući uzrok takvih bolova mogu biti trnovi, koji su posljedica neprirodnog rasta na krajevima kosti, osobito na kralježnici ili udovima. Koštani trnovi mogu izazivati razorne bolove kad pritišću živce ili mišiće tijekom uobičajenih aktivnosti.

KOSTI - RAK

Većina primarnih tumora kosti - onih koji se prvi put pojave u kosti, hrskavici ili drugom koštanom tkivu - dobroćudna je, a ne kancerozna. No primarni rak kosti je rijedak i na njega otpada manje od jedan posto svih dijagnosticiranih oblika raka. Daleko češći su sekundarni oblici raka koji se prošire na kosti kao posljedica raka u drugim dijelovima tijela.

KOPRIVNJAČA

Koprivnjača ili urtikarija čest je oblik alergijske reakcije koja se odlikuje pojavom osipa ili mrlja na koži. U pravilu izaziva snažan svrbež, a traje od nekoliko minuta do nekoliko dana. No katkad je ova neugodna pojava samo simptom ozbiljnijeg poremećaja, posebice kad je praćena otežanim disanjem.