back to top

Kako iskoristiti ostatke hrane

Svima nam se ponekad dogodi da nakon ručka ostane jela koje smo pripremili pa i po dva tri dana takve ostatke čuvamo u hladnjaku. Svi ti ostaci, bilo da su mesni, jušni ili od nekog variva, mogu se iskoristiti, a otkrit ćemo vam i najbolje načine za to. Ponekad se od ostataka može sastaviti skroz novo jelo.

Ako ste kuhali fino varivo i ostala vam je neka manja količina, jednostavno od toga možete napraviti vrlo ukusnu i zdravu krem juhu. Propasirajte varivo i zalijte ga hladnom vodom da dobije potrebnu gustoću. Potom možete dodati kiselog vrhnja, mlijeka, žumance, sir, neke od začina, ovisno o varivu koje imate i o vašem ukusu.

Ako se konkretno radi o varivu od svježeg mladog graška, sutradan ga možete upotrijebiti na nekoliko načina. Varivo najprije razrijedite s malo hladne vode i procijedite. Od graška koji ostane na površini možete napraviti tijesto s graškom, rizi-bizi, a ako ga propasirate možete napraviti i pire.

Kada se ostatak sastoji od umaka od rajčice, razrijedite ga vodom, prokuhajte te začinite po ukusu. Dobit ćete vrlo dobru juhu. Isto možete učiniti i s umakom od kopra.

Što se tiče mesnih ostataka, ako se radi o kuhanom ili pečenom mesu, sitno ga narežite ili sameljite, dodajte prženi luk, jaje i mrvice, začinite po ukusu te od smjese napravite okruglice za juhu. Pečeno meso možete iskoristiti i tako da ga sameljete, propirjate s isjeckanim lukom i od toga napraviti jela kao što su burek ili pita od mesa. Od telećeg mesa se može prirediti i vrlo ukusan ragu, koji će s tjesteninom postati vrlo zanimljivo i izdašno jelo. Od ostataka govedine, najbolje je napraviti salatu tako da govedinu izrežete na kockice i dodate joj isjeckanog luka te začinite.

Što se tiče krušnih proizvoda, nemojte bacati bijeli kruh koji nije svjež i koji stoji čak i nekoliko dana. Sredina baš takvog odstajalog kruha je dio recepata za pripravljanje kosanih odrezaka, mesnih savitaka i raznih nadjeva. Kad se odstajali kruh posve osuši, ni tada ga nemojte baciti. Sameljite ga u mrvice koje će vam dobro doći za paniranje. Nemojte zaboraviti da je stari kruh odličan i za pohanje.

Često pri kuhanju tjestenine ne znamo procijeniti koliko nam je potrebno, pa ostane onako čiste, kuhane tjestenine. No, postoji rješenje i za takav slučaj. Možete ostatak iskoristiti drugi dan. Posložite u vatrostalnu posudu preostalu tjesteninu, dodajte usitnjeno pečeno meso, kuhanu šunku, neki umak ili sir te zapecite u pećnici. Ostane li pak rezanaca, ako se radi o uskima, napravite nabujak od rezanaca, a ako su širi, pripravite ih s makom ili orasima.

Isto kao i s tjesteninom, problem je procijeniti i količinu potrebne riže za neko jelo, pa se zna dogoditi da ostane kuhane riže. Takvu rižu možete iskoristiti kao dodatak nekoj juhi. Ako je ostala veća količina riže, upotrijebite je kod pripremanja punjenih rajčica, luka i sličnih jela.

Kod ribe koja je ostala, najbolje će biti da je marinirate (ako se radi o prženoj ili pečenoj ribi). Tako pripremljena riba, poglavito srdele, mogu se održati više dana. Ako ostane kuhane ribe, očistite je od kostiju i spremite u hladnjak. Sutradan je možete pojesti uz dodatak rajčice ili zelene salate, a možete dodati po želji i kuhani krumpir.

Foto: Charlotte Lake/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU