Kako očistiti kuću

Dobar pribor zaslužuje dobro održavanje i trajat će duže ako se prema njemu budete pažljivo ophodili. S praktičnog i sigurnosnog stajališta postoje dva osnovna pravila koja, kada se radi o čuvanju pomagala za čišćenje, treba stalno imati na umu. Osigurajte svakom od tih pomagala stalno mjesto i držite ga na tom mjestu. Ako pomagala samo pobacate, bit ćete obeshrabreni i nećete ih moći upotrijebiti  jer ih je u toj hrpi nemoguće pronaći. Ako je moguće, nemojte ih držati na podu jer pod treba mesti.

Usisavač

Uvijek uklonite komadiće vune i pamučnih vlakana s četke i valjaka. Povremeno prekontrolirajte kabele, naročito na ulazu u stroj i na utikaču te ih odmah zamijenite, ako su se istrošili. Pogledajte, također, je li cijev čitava, kroz oštećenu cijev se ne može dobro usisavati.

Promijenite vrećicu prije nego što se prepuni. Vrećice od tkanine očistite laganim četkanjem, nemojte ih prati. Filter na ručnom usisavaču treba zamijeniti otprilike svakih 6 mjeseci. Zamijenite istrošene četke na usisavaču jer ne kupe dobro prašinu.

Spužve i četke

Nakon upotrebe spužve dobro isperite. Nije ih potrebno posebno prati, ako stavite malo običnog deterdženta u vodu kad perete podove koji nisu drveni. Metle i četke na kratkom dršku s vremenom na vrijeme operite u toploj sapunici, tako će duže trajati. Lupajte njima po vodi tako da voda prodre u sve čuperke čekinja. Dobro isperite, istresite i osušite na toplome.

Nove metle od čekinje, pahalice, trajat će duže ako ih prije upotrebe namočite u slanu vodu. Metle i četke od plastike ovim bi se postupkom oštetile. Metle se smiju stajati na čekinjama jer će se čekinje saviti.

Stroj za čišćenje sagova deterdžentom

Nakon upotrebe ispraznite i isplahnite spremnik. Očistite čuperke vune s četaka i valjaka.

  Zašto bebe plaču

Krpe i kože

Nakon upotrebe, krpe za pranje dobro isperite i iscijedite. Redovito perite sve krpe, kao i krpe za prašinu, a jelensku kožu perite sapunom.

Foto: Gunnar Pippel/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU