Kako prepoznati postporođajnu depresiju

Tek 60-ih godina 20. stoljeća na postporođajnu depresiju se počelo gledati kao na stvarno medicinsko stanje, a ne samo na hir i izmišljotinu žene. U četvrtom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za duševne bolesti iz 1996. navodi se da se postporođajna depresija pojavljuje u prva četiri tjedna nakon poroda dok već u petom izdanju taj period produžuju na nekoliko mjeseci nakon poroda.

Većina stručnjaka se slaže da se postporođajna depresija može pojaviti u bilo koje doba tijekom prve godine djetetova života i može trajati do nekoliko godina dok će neke žene osjećati posljedice i puno duže. Istraživanja su pokazala da se javlja kod jedne u deset rodilja bez obzira na dob, etnicitet, društveni položaj, bračni status ili na broj prethodnih trudnoća. Pojava je češća kod rodilja koje su i prije trudnoće patile od depresije ili koje imaju slučajeve postporođajne depresije u obitelji.

Postporođajnu depresiju ne treba miješati s baby bluesom koji se javlja u osam od deset rodilja. Simptomi baby bluesa, koji uključuju nekontrolirano plakanje, javljaju se nakon poroda i traju nekoliko dana.

No kako onda prepoznati postporođajnu depresiju? Prvi simptomi koji se pojavljuju odmah nakon poroda te se s vremenom pogoršavaju su najčešće nesanica, tjeskoba i uzrujanost. Od ostalih simptoma tu su poteškoće zbližavanja s djetetom, iznimna grižnja savjesti, gubitak identiteta i manjak samopouzdanja, osjećaj samoće i izoliranosti, problemi pri dojenju, suicidalnost, pesimizam, problemi s partnerom, strah da će nauditi djetetu, poteškoće spavanja, gubitak libida, zamjeranje partneru, postavljanje nepotrebnih ciljeva, itd. Neke žene također dobiju na težini.

Postporođajna depresija se može liječiti na različite načine, od psihijatarske intervencije, psihoterapije, kognitivno-bihevioralne terapije, antidepresiva (koji ako majka doji mogu nauditi djetetu), progesteronskih terapija, trudničkih tečajeva, obrazovanja do različitih tehnika opuštanja. Jedan od važnih faktora pri ozdravljenju od postporođajne depresije je emocionalna podrška i pomoć partnera oko kućanskih poslova i odgoja djeteta. Ako se ne liječi, postporođajna depresija može prerasti u postporođajnu psihozu.

Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU