back to top

Kako se riješiti vlage i plijesni u kući

Opet ista priča… Mrlje u kutevima zidova, na tapetama, na fugama u kupaoni ili na kupaonskim zavjesama? Radi se o plijesni ili o gljivicama, a sve to uzrokovano je prevelikom količinom vlage u prostorijama. Osim što to sve ružno izgleda, gljivice imaju i neugodan miris te predstavljaju i opasnost za zdravlje. Stoga, riješite ih se što prije kako bi vaš dom ponovo zablistao i kako se ne bi morali brinuti za zdravlje.

U početku važno je znati što je potrebno da bi se gljivice razvile kako bi to u budućnosti mogli spriječiti. Dakle, za razvoj gljivica u prvom redu pogoduju velike količine vlage te promjene u temperaturama. Ako za vrijeme zimskih mjeseci ne grijete redovito prostorije pokušavajući uštedjeti gašenjem radijatora, upravo bi te temperaturne razlike u prostoriji mogle biti pogodne za razvoj vlage i gljivica. Osim toga, za razvoj gljivica potreban je kontakt s kisikom te plodno tlo.

Kako bi spriječili nastanak i razvoj gljivica svoje zidove možete zaštititi i sami. Za to će vam biti potreban stopostotni alkohol koji je u ovom slučaju najjednostavniji za uporabu, ali i najučinkovitiji u suzbijanju vlage i plijesni. Ako nemate onaj stopostotni, može vam poslužiti i osamdesetpostotni.

Uz to, morate znati da je kod borbe s gljivicama i plijesni bitno spriječiti nakupljanje vlage. To se može spriječiti redovitim zračenjem prostorija te njihovim zagrijavanjem u zimskim mjesecima. Zidovi moraju upiti određenu količinu vlage. Stoga, da biste se zaštitili od vlage i gljivica morate održavati stan ili kuću na pravilan način.

Relativan postotak vlage u stanu bi trebao biti od 65 do 70 posto. Kako bi zadržali taj postotak vlage, važno je redovito provjetravati dom od vlage koju stvara ljudsko tijelo, od tuširanja, pranja podova te kuhanja. Kod provjetravanja, hladni vanjski zrak dolazi u prostoriju te prilikom zagrijavanja na sebe pokupi vlagu koja s toplim zrakom izlazi iz prostorije. Stoga, redovito provjetravajte prostorije, čak i za vrijeme kišnih dana jer i tada hladan vanjski zrak može jako dobro ispušiti prostorije doma.

Za vrijeme čiščenje plijesni pripazite da čišćenje izvodite pravilno. Naime, nestručnim saniranjem ovog problema mogli biste plijesan proširiti po cijeloj prostoriji. Ako je plijesan zahvatila tapete ili zidove, važno je određene tapete ukloniti, a zidove pošpricati, ne brisati jer bi se brisanjem plijesan mogla proširiti i na ostala mjesta na zidovima.

Foto: Yellowj/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU