• Netolerancija na laktozu

  Netolerancija na laktozu je tegoba koja nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno laktaze - enzima koji razgrađuje mliječni šećer, odnosno laktozu. S nedovoljno laktaze u probavnom sustavu ne možemo probaviti mlijeko i, vrlo često, mliječne proizvode, pogotovo one nefermentirane.
 • Alergija na gluten kod djece

  Sve je više djece kod kojih se javlja alergija na određenu vrstu hrane, a u najvećem broju slučajeva se radi o glutenu. Alergija na gluten kod djece može se staviti pod kontrolu, a potrebno je znati koje se sve namirnice moraju izbjegavati.
 • Liječenje proljetne alergije

  Glavni uzročnik proljetnih alergija je pelud, sitne čestice biljnog podrijetla koje se kreću zrakom i javljaju se u vrijeme cvatnje. Doduše, za neke ljude to može stvoriti neugodnosti poput suznih očiju, kihanja, šmrcanja pa i probleme s disanjem, drugim riječima peludna zrnca izazivaju peludnu hunjavicu ili alergijski rinitis.
 • Alergije na hranu kod djece

  Alergija na hranu reakcija je preosjetljivosti na običnu, neškodljivu supstancu u hrani i prilično je česta kod beba i djece. Kod neke djece postoji veća vjerojatnost za alergijsku reakciju na određenu vrstu hrane. Najvećem su riziku izložena djeca iz obitelji s poviješću alergija, poput alergije na kikiriki, astme, ekcema i alergije na pelud. U prosjeku jedno od desetero djece sklono je alergijama.

 • Zamjena za kravlje mlijeko

  Intolerancija laktoze javlja se zbog nedostatka enzima laktaze koji je nužan za razgradnju laktoze – mliječnog šećera u probavnom sustavu, što izaziva nadimanje i proljev nekoliko sati pa čak i nekoliko dana nakon što se konzumirali životinjsko mlijeko.

  Alergija na mlijeko, koja se javlja zbog prisutnosti kazeina i proteina sirutke, također izaziva neugodne posljedice nakon konzumacije.
 • Alergija na sunce

  Alergija na sunce različita je od ostalih tipova alergija. Ostale vrste alergija javljaju se zbog osjetljivosti na određeni alergen, dok kod alergije na sunce tijelo reagira na promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja na suncu. Imunološki sustav krivo prosuđuje sunčanje, on to prepoznaje kao strano tijelo i počinje se boriti protiv njega. Alergiju na sunce smatramo rijetkom pojavom. Alergija na sunce obično se manifestira u obliku neugodnog svrbeža, osipa i plikova.