back to top

Kila

Kila, hernija ili bruh nastaje kad se unutrašnji organ ili jedan njegov dio protisne kroz otvor ili oslabljeni dio mišića koji ga okružuje. Najčešći oblici kile su preponska (ingvinalna), kirurška, bedrena (femoralna) i pupčana (umbilikalna) kila.
U slučaju preponske kile, utroba ili mokraćni mjehur protisne se kroz trbušnu stijenku ili se spusti u preponski kanal. Gotovo 80 posto svih slučajeva kile otpada na preponsku kilu, a najčešće se javlja kod muškaraca uslijed prirodne osjetljivosti ovog dijela tijela.
Kirurška kila nastaje kad se utroba protisne kroz trbušnu stijenku na mjestu gdje je ranije izvršen kirurški zahvat. Ovaj je oblik kile najčešći kod starijih ili gojaznih ljudi koji nakon kirurškog zahvata u trbušnoj šupljini postanu nedovoljno tjelesno aktivni.
Bedrena kila nastaje kad se mokraćni mjehur ili utroba spusti u gornji dio bedra, u kanal u kojem se nalazi bedrena arterija. Ove su kile česta pojava kod žena, posebice kod trudnica i gojaznih žena.
U slučaju pupčane kile, djelić tankog crijeva protisne se kroz trbušnu stijenku u blizinu pupka. Vrlo je česta kod novorođenčadi, ali se može pojaviti i kod vrlo gojaznih žena ili žena koje su rađale više puta.

Simptomi

  • vidljiva potkožna oteklina na trbuhu ili preponama; kad legnete, naizgled nestane; može, ali ne mora biti mekana na dodir
  • osjećaj težine u trbuhu katkad praćen zatvorom
  • neugodan osjećaj u trbuhu ili preponama kad dižete teret ili se saginjete.

Obratite se liječniku

  • ako sumnjate da imate kilu. Kila katkad zahtijeva pravovremenu liječničku pomoć, a pravilna dijagnoza vrlo je važna.
  • ako znate da imate kilu, a osjećate mučninu i povraća vam se, ne možete isprazniti crijeva ili ispustiti vjetar. Možda je riječ o ukliještenoj kili (uklještenje prekida dotok krvi u unutrašnji organ ili jedan njegov dio) ili opstrukciji crijeva, a oba ova poremećaja zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Odmah se obratite liječniku.

Uzroci

Svi oblici kila imaju zajedničku osnovu – kombinaciju slabosti mišića i njihovog pretjeranog naprezanja. Pod pritiskom ili uslijed naprezanja, mišićno tkivo se rasteže ili puca i dolazi do protiskivanja (prolapsa) unutrašnjeg organa ili jednog njegovog dijela kroz raspuklinu u mišiću. Katkad je slabost mišića uro¬đena, a češće se javlja u kasnijoj životnoj dobi. Slaba ishrana, pušenje te pretjerani napori mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Drugim riječima, sve što izaziva naprezanje mišića može izazvati kilu, uključujući gojaznost, dizanje teških tereta, proljev ili zatvor te dugotrajni i uporni kašalj.

Liječenje

Pupčana kila koja se javlja kod novorođenčadi najčešće zacjeljuje sama od sebe u roku od 4 godine pa kirurška intervencija uglavnom nije potrebna. Za sve druge oblike standardno je uklanjanje kile ili hernije kirurškim putem, odnosno herniotomija. Ako se ne liječi, izbočeni dio organa može ostati bez opskrbe krvlju te dolazi do infekcije i odumiranja tkiva. U slučaju kad dođe do crijevne kile i dotok krvi se prekine, posljedice mogu biti vrlo teške; dolazi do opstrukcije crijeva, a ona može izazvati infekciju, gangrenu, perforaciju crijeva, šok pa čak i smrt.

Prevencija

Izbjegavajte suvišne kilograme i pretjerane tjelesne napore. Pazite na ishranu (kako biste izbjegli zatvor, ali i radi jačanja mišića) i održavajte napetost trbušnih mišića. Kad podižete teške terete, savijajte se u koljenima, a ne u struku. Ako je teret pretežak, nemojte ga uopće dizati.

Kinesko ljekovito bilje

Kako biste napravili oblog za ublažavanje boli izazvane pupčanom kilom, zdrobite 1/3 žličice biljke Oxalis corniculata i 1/4 žličice Hydrocotyle rotundifolia te ih dodajte u 1/2 šalice vruće, kuhane riže. Stavite oblog na pupak i držite ga tri do četiri sata. Ponovite postupak dva do tri puta.

Konvencionalna medicina

Liječnik može rukom gurnuti kilu natrag na mjesto i preporučiti vam nošenje specijalnog pojasa koji će je pridržavati sve dok ne budete spremni za kirurški zahvat. U međuvremenu, neugodu možete olakšati uz pomoć analgetika koje možete nabaviti i bez liječničkog recepta. Kirurško uklanjanje kile izvodi se uz primjenu lokalne ili opće anestezije. Kirurg vraća istegnuto tkivo na mjesto, a u slučaju prekinutog dotoka krvi uklanja dio organa koji je ostao bez kisika. Na kraju također se popravlja oštećena stijenka mišića. Preponska herniotomija sve se češće izvodi uz primjenu laparoskopa, tankog instrumenta nalik na teleskop koji zahtijeva vrlo malen rez i stoga omogućava mnogo brži oporavak pacijenta.
Pacijenti često mogu ustati iz kreveta već sljedeći dan nakon operacije. Ograničenja u ishrani uglavnom nema, a pacijent se može vratiti poslu i svakodnevnim aktivnostima u roku jednog tjedna. Potpuni oporavak traje četiri do šest tjedana, s time da pacijent ne smije podizati teške terete najmanje tri mjeseca. Kila se nakon herniotomije često zna iznova javiti pa su mjere prevencije vrlo važne da bi se to spriječilo.

Alternativni načini liječenja

Ako imate ili sumnjate da imate kilu, morate biti pod liječničkim nadzorom, lako mogu ublažiti neugodu, alternativni oblici liječenja ne mogu izliječiti kilu.

Dijagnostički postupci

Liječnik može dijagnosticirati kilu jednostavnim tjelesnim pregledom. Nekad je oteklina kile vidljiva čim stanete uspravno ili je možete napipati rukom. Ultrazvuk se koristi u dijagnosticiranju bedrene kile, a rendgenska snimka trbuha pomoći će da se uoči moguća opstrukcija crijeva.

Način života

Umjerena, ali redovita tjelovježba razgibava i jača trbušne mišiće. Evo dobre vježbe za svakodnevno razgibavanje: legnite na leđa nogu svijenih u koljenu i stopala položenih na tlo. Držeći ramena na tlu, podignite stražnjicu i donji dio leđa te se polako spuštajte natrag na tlo. Ponovite vježbu 10 puta.

DRUGI UPRAVO ČITAJU