HomeZdravljeBolestiKoji su simptomi konjuktivitisa

Koji su simptomi konjuktivitisa

Ujutro ste se probudili i imali ste što vidjeti? Čitava površina očne bjeloočnice vam je krvava. Osim što je prizor ružan, brinete se što se događa s vašim okom? U sljedećim crtama pročitajte što se zapravo dogodilo s vašim okom.

Vi zapravo patite od česte bolesti oka poznatoj pod nazivom konjuktivitis! Konjuktivitis ili upala očne spojnice je bolest koja se može pojaviti u bilo koje doba godine. Raširena je svugdje po svijetu, a u Europi je prvi slučaj zabilježen početkom sedamdesetih godina.

Smatra se da se bolest prenosi izravno dodirom, najčešće rukama, a ne respiratornim putem ili fekalnim zagađenjem, kako je to slučaj kod ostalih virusnih bolesti. Simptomi nastaju naglo i bolest se potpuno razvija već u prvom danu.

Obično se pojavljuje na jednome oku, ali se nakon nekoliko sati širi i na drugo. Vodeći simptomi su pečenje, suzenje, bolovi u očnoj jabučici, osjetljivost na svjetlo, oteklina vjeđa i stalni osjećaj kao da vam je nešto upalo u oko. U nekim se slučajevima pojavljuju i opći simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, glavobolja i opća slabost.

Najuočljiviji znak, po kojem je zapravo bolest dobila i ime, je krvarenje u očnoj spojnici- konjunktivi, koje se pojavljuje u 70 do 90% oboljelih. Krvarenje može biti točkasto ili zahvaća cijelo područje bjeloočnice, pogoršava se trljanjem ili nadraživanjem oka, a smatra se da je jače izraženo u mlađih osoba. Limfni čvorovi ispred uha mogu biti osjetljivi i povećani, a suzenje obilno i naizgled zamućeno.

U nekompliciranim slučajevima oporavak nastupa za dva do tri dana, a simptomi potpuno nestaju za 7 do 10 dana. Krvarenje blijedi postupno se te tragovi mogu zamjećivati i nakon nestanka svih drugih znakova bolesti. Bolest se može komplicirati bakterijskom superinfekcijom oka, ali su trajne posljedice kao i ostale komplikacije, veoma rijetke.

  Zašto je mrkva zdrava

Stoga neka vas ružan i neugodan izgled konjuktivitisa ne zastraši, već samo potražite liječnika, održavajte strogu higijenu ruka i osobnog higijenskog pribora kako biste spriječili širenje bolesti.

Konjuktivitis se može vraćati i po nekoliko puta ljudima koji su mu skloni, ali to ne znači da ga prethodni put niste dobro zaliječili ili nešto slično. Samo ste mu skloni! Svaki put kada ga primijetite potrebno je iznova jednako pravovremeno i pažljivo ga liječiti.

Foto: Elena Itsenko/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj