Kako ojačati imunitet

Dobar imunitet je jamac dobrog zdravlja. Stoga se isplati napraviti sve što možemo da bismo održali imunitet i zaštitili se od napada bilo kakve bolesti.

Evo i nekoliko stvari koje će nam pomoći da naš imunitet bude na zavidnoj razini.

1. Smijeh

Smijanje djeluje na imunološki sustav poput turbo-rasplinjača. Između ostalog, smijanje povećava broj T-limfocita i za gotovo 50 posto snižava količinu stresnog hormona kortizola koji slabi imunološki sustav.

2. Trčanje

Najmanje četiri puta tjedno ultra light trčanja ili vožnje biciklom aktivira obrambene stanice-ubojice. Dovoljno će biti i pola sata treninga za super učinak.

3. Sunce

Četiri do pet puta tjedno trebali biste provesti od 15 do 30 minuta na suncu. Svjetlost potiče proizvodnju antitijela koja se aktiviraju u borbi protiv virusa i stanica raka. Suprotno od toga, previše sunca slabi imunološki sustav.

4. Dovoljno sna

San je jako bitan za imunološki sustav. Dio neuroprijenosnika zasluženih za dubok san zaslužan je i za dobru formu antitijela.

5. Smanjiti preveliku težinu

Pretilost je problem koji muči sve više ljudi. Prekomjerni broj kilograma remeti imunološki sustav koji radi oslabljeno, stoga je bitno znati održati optimalnu težinu.

6. Odgovarajuće masti

Dnevno pojedite porciju polinezasićenih masnih kiselina (biljno i riblje ulje). To sprječava slabost obrambenih snaga, pospješuje zacjeljivanje ozljeda.

7. Probiotski jogurt

Najmanje jednom dnevno, a dobro bi bilo i dva, pojedite probiotski jogurt. U njemu se nalaze posebne bakterije mliječne kiseline, tzv. bifido bakterije, koje suzbijaju klice bolesti u crijevima i sprječavaju njihovo prodiranje u krvotok.

8. Paziti na bjelančevine

Manjak bjelančevina oslabljuje imunološki sustav. Bez bjelančevina tijelo ne može stvarati antitijela. Aminokiselina valin posebno je aktivna u imunološkom sustavu.

9. Svakog dana antioksidanti

1 do 3 grama vitamina C, 400 miligrama prirodnog vitamina E, 100 do 200 mikrograma selena, 25 do 50 mg beta-karotena.

10. Svakog dana vitamina C

Dnevna doza od 3 grama vitamina C jača obrambene snage, može skratiti trajanje prehlade i drži viruse u šaci. Taj vitamin potiče stvaranje antitijela.

11. Svakog dana doza cinka

Tko dnevno uzima 25 do 50 miligrama cinka, prehlada mu je kraća i duplo slabija. I rane puno brže zacjeljuju. Jedite koštunjavo voće, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće kako biste bili sigurni da unosite dovoljno cinka.

Foto: PHB.cz (Richard Semik)/Shutterstock