Magareće mlijeko kao lijek

Magareće mlijeko jedno je od najzdravijih koje možemo konzumirati. Znatno je zdravije čak i od kozjeg mlijeka, koje se često preporučuje djeci sa slabim imunitetom, kao i onoj alergičnoj na kravlje mlijeko. Magareće mlijeko pije se u istu svrhu, a budući da je skuplje i teže nabavljivo, piju ga uglavnom djeca i ljudi sa zdravstvenim problemima. To je zato što ono izrazito djeluje na ojačavanje imuniteta, smanjuje alergijske reakcije, simptome astme i psorijaze. Magareće mlijeko najsličnije je ljudskom i po nutritivnim vrijednostima i po pH vrijednosti i upravo je zbog toga toliko zdravo za ljude.

Magareće mlijeko je i skupo - litra svježeg mlijeka doseže cijenu i do 600 kuna i zato se često kupuje po decilitrima. Razlog je taj što jedna magarica dnevno može dati tek pola do decilitar mlijeka i ono je jako teško nabavljivo, jer magarci, kojih ionako malo ima, nikada nisu uzgajani za ovu namjenu.

Ljekovitost magarećeg mlijeka

Magareće mlijeko je izrazito ljekovito zbog obilja nutrijenata u njemu. Sadrži velike količine kalcija, a zatim i magnezija, željeza, cinka i natrija. Osim mineralima, bogato je i vitaminima, najviše vitaminom C, kojeg ima 60 puta više nego u kravljem mlijeku, a sadrži i velike količine vitamina A, D, C, E i grupu vitamina B.

Magareće mlijeko izrazito je antibakterijsko i antivirusno jer sadrži enzim lizozim, zbog čega je prirodni antibiotik. Odličan je za liječenje tegoba probavnog sustava, a zbog svoje blagosti i lake probavljivosti, smije se davati i dojenčadi, čak i onoj s težim alergijama na hranu.

Ovo mlijeko je hipoalergensko, ima jako malo masti, iako ima visoku razinu laktoze. Njegovi sastojci jačaju imunitet i štiti od raznih zaraza i upala. Zbog visokog udjela omega 3 i omega 6 masnih kiselina, odličan je za jačanje srca i krvožilnog sustava, te za razvoj mozga i vitalnih organa - što je još jedan razlog zbog kojeg se preporučuje i djeci.

Upotreba magarećeg mlijeka

Magareće mlijeko može se konzumirati kao i kravlje, okus mu je vrlo sličan običnom mlijeku. Kada se daje djeci, treba se pomiješati s biljnim uljem (oko 4 ml na 100 ml mlijeka), kako bi imalo iste nutritivne vrijednosti kao i ljudsko mlijeko.

Osim što se pije, od ovog mlijeka mogu se raditi razni ljekoviti i kozmetički proizvodi. Najpoznatiji je magareći melem, ali i razne druge kreme i sapuni. Magareći melem radi se od mlijeka pomiješanog s bademovim uljem, stolisnikom, maslačkom, nevenom i čičkom. Koristi se za liječenje kožnih bolesti, poput psorijaze i dermatitisa, ali i tegoba poput opeklina od sunca, uboda komaraca, akni i prištića te suhe kože.

Kreme od magarećeg mlijeka, pogotovo noćne, djeluju kao anti-age proizvodi, zbog vitamina C kojeg sadrži, a koji sudjeluje u proizvodnji kolagena. Tako sprječava nastanak bora, regenerira kožu i hidratizira je. Sapun od ovog mlijeka ne isušuje kožu, već je čini mekanom i lijepom. Prirodno je zateže zbog velikih količina masnih kiselina i vitamina A, E i F koje sadrži.