L

LUPUS

Lupus je kronična autoimunska bolest kod koje imunski sustav zamjenjuje tjelesno vezivno tkivo za strane napadače, pa ga napada. Jedan tip, diskoidni eritematozni lupus (DEL) napada samo kožu koja je izložena sunčanoj svjetlosti. Druga vrsta, sistemski eritematozni lupus (SEL) je ozbiljnija. Napada kožu i druge vitalne organe, često izazivajući pojavu Ijuskastog osipa u obliku leptira uz rub nosa i obraza, koji može ostaviti ožiljke ako se ne liječi.

LIMFOMI

Tanke žilice koje prenose bezbojnu tekućinu, koju nazivamo limfom, raširene su po cijelome tijelu poput mreže. U tekućini se nalaze limfociti, bijela krvna tjelešca čija je svrha borba protiv bolesti i zaraze. Ono što povezuje mrežu su organi veličine graha, koji se nazivaju limfni čvorovi i koji su koncentrirani u predjelu pazuha, vrata, prepona, prsa i trbuha, a zadaća im je da filtriraju tekućinu i započnu obrambenu reakciju organizma. Limfni sustav - koji obuhvaća slezenu, timus, krajnike i koštanu srž - stalno brani tijelo od milijuna mikroskopskih napadača.

LEUKEMIJA

Leukemija je rak krvi. Za razliku od ostalih vrsta raka, leukemija ne stvara tumore, već za posljedicu ima bujnu proizvodnju kanceroznih bijelih krvnih tjelešaca. Leukemija - riječ potiče od grčkih riječi za »bijelo« i »krv« - često se smatra dječjom bolešću, iako zapravo više napada odrasle. Češća je u muškaraca nego u žena, više se javlja u bijelaca nego u crnaca; gotovo 30000 slučajeva dijagnosticira se svake godine u SAD-u.

LEĐA - TEGOBE

Tegobe s leđima među najčešćim su tjelesnim tegobama u odraslih osoba. Neodređeni bolovi u leđima predstavljaju glavni uzrok izgubljenog radnog vremena, a da ne govorimo o vremenu i novcu koji se troši u potrazi za lijekom. A sve to zbog jedne osobine koja nas čini različitima od drugih životinja - našeg uspravnog držanja.

LARINGITIS

Ako ostanete bez glasa ili zvukovi koje vam izlaze iz usta postanu nekoliko tonova viši - niži - nego što je uobičajeno, možda imate laringitis ili upalu grla. Točnije, ovaj poremećaj je upala sluznice grla ili dijela vašeg dušnika u kojemu su glasnice. Glasnice se otvaraju i zatvaraju tijekom normalnog govora (desno). Ako su glasnice natečene, zvukovi koje proizvodite postaju iskrivljeni. Bh ćete promukli ili ćete potpuno ostati bez glasa.

LAKTOZNA INTOLERANCIJA

Laktozaje primarni šećer koji se nalazi u mlijeku sisavaca. Za probavu laktoze potreban je enzim laktaza, koji se proizvodi u tankom crijevu, u kojemu se laktoza razgrađuje na dva jednostavnija šećera. Kad crijevo proizvede malo laktaze ili je uopće ne proizvede, mliječni šećer se ne probavlja. Pomiče se u debelo crijevo, gdje ga bakterije fermentiraju, proizvodeći vodik, ugljični dioksid i organske kiseline. Posljedice ove fermentacije su proljev, plinovi i nelagoda u trbuhu.