back to top

Lijekovi iz kuhinje

Svi sastojci koje krije naša kuhinja mogu se upotrijebiti i za neke druge svrhe, a ne samo za kuhanje i pripremanje jela. Naprimjer, za pomoć pri liječenju određenih zdravstvenih tegoba. Tako naprimjer, peršin možemo žvakati da suzbijemo neugodan zadah. Ali to je tek jedan sastojak u moru njih koje možemo koristiti. Navest ćemo neke od njih, od kojih bar 3 sigurno imate uvijek u kuhinji.

1. Kamilica

Osim što je poznata kao čaj koji ima umirujuća svojstva i smiruje tjeskobu, oblozi od kamilice ublažavaju osipe i opekline kože, pa čak i opekline od sunca. Ukoliko imamo nadražene oči, ili smo se probudili s crvenilom očiju, oblozi
od kamilice će i za to pomoći.

2. Ljuta paprika, čili

Ljute papričice, poznatije pod imenom čili, ublažavaju bol kod artritisa i šećerne bolesti.

3. Metvica

Metvica od koje se rade jako lijepi, mirisni čajevi, ublažava simptome iritabilnog crijeva, a pomaže i općenito kod probave. Kod prehlade ju je dobro piti jer ublažava kašalj i začepljenje nosa. Čak otapa i žučni kamenac.

4. Češnjak

Češnjak ima brojna ljekovita svojstva, a najvažnija je da jača imunitet u cijelosti. Osim toga može sniziti razinu kolesterola, te sniziti krvni tlak. Djeluje protiv gljivičnih infekcija, a čak može pomoći u sprečavanju zloćudnih bolesti.

5. Kopriva

Ljekovita svojstva koprive poznavali su već stari Grci, koji su je koristili uglavnom za uklanjanje otrova nakon ugriza zmije. Danas kopriva pokazuje odlične rezultate u liječenju peludne hunjavice i ekcema, kao i kod ublažavanja bolova općenito, a naročito kod gihta.

6. Maslinovo ulje

Osim što je iznimno zdravo, ima najveći učinak na suhu kožu. Daje joj masnoću i na taj način je čini mekšom i vlažnijom.

7. Limun

Predlaže ga se koristiti za staračke pjege koje ublažava zbog kiseline koju sadrži. Potrebno je samo krišku limuna staviti direktno na područje staračkih pjega i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon takve svakodnevne upotrebe, rezultati bi trebali biti vidljivi za 6 tjedana.

  Unos vode u organizam

Postoji još sastojaka u kuhinji koji pomažu kod pojedinih zdravstvenih tegoba,  no potrebno ih je malo pomalo otkrivati te koristiti. U svakom se slučaju bolje oslanjati na ljekovitost prirodnih namirnica, nego za sve tražiti pomoć u farmaceutskim kemijskim supstancama.

Foto: linno1234/Freeimages.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU