M

MUMPS (ZAUŠNJACI)

U djeteta ćete bez većih teškoća prepoznati zaušnjake (mumps), blagu virusnu infekciju koja se najčešće javlja u dobi između treće i desete godine. Odajući znak: oteklina na jednoj ili obje strane djetetova lica, iznad kuta donje čeljusti. Jednom kac dijete preboli zaušnjake, nikad ih više neće dobiti jer je razvilo prirodni imunitet. U nekim se državama dijete cijepi prije polaska u školu ukoliko već nije prirodno imunizirano.

MRENA (KATARAKTA)

Leća ljudskoga oka fokusira svjetlo tako da možete jasno vidjeti predmete na različitim udaljenostima. Ona za jasan vid mora ostati prozirna. Zamagljenje leće zove se siva mrena ili katarakta. Kako se mrena bude stvarala, zaustavljat će i iskrivIjivavti svjetlo koje ulazi u oko, a vi ćete doživljavat: postupno, ustrajno, bezbolno zamućivanje vida, kao da gledate kroz izmaglicu.

MOŽDANI UDAR

Kad je opskrba mozga krvlju iz nekog razloga poremećena, posljedice su obično drastične: nadzor nad pokretima, percepcijom, govorom i drugim psihičkim ili tjelesnim funkcijama je oštećen, a i sama svijest može se zamračiti. Prekid dotoka krvi u mozak, moždani udar ili kap, je poremećaj koji se javlja u dva osnovna oblika, oba potencijalno opasna po život.

MOZAK - RAK MOZGA

Primarni rak mozga - rak koji se prvi put javlja u samom mozgu - rijedak je i na njega otpada svega 1 posto svih oblika raka i oko 2,5 posto smrtnih slučajeva od raka. No svaki četvrti pacijent koji ima rak negdje drugdje u tijelu konačno dobije metastatski, ili sekundarni, rak mozga. Rak mozga može se javiti u bilo kojoj dobi, ali najčešće pogađa malu djecu i osobe srednjih godina.

MONONUKLEOZA

Mononukleoza je česta virusna bolest. Oko devedeset posto ljudi starijih od 35 godina ima u krvi antitijela za mononukleozu, a to znači da su bili zaraženi ovom bolešću, vjerojatno u ranom djetinjstvu. Kad mononukleoza napadne malu djecu, obično je toliko blaga da prođe neprimjetno, kao obična prehlada ili gripa. Kad se, pak, pojavi u mladih ili odraslih osoba, može biti mnogo ozbiljnija.

MOKRENJE U KREVET

Najvažnije što valja upamtiti o mokrenju u krevet jest to da se radi o bezazlenom poremećaju i da to nije voljan čin. Kažnjavanje nikada nije rješenje. Mnogo djece mokri u krevet; većinom su to dječaci.
Ne budite bezrazložno zabrinuti zbog mokrenja u krevet ako vam dijete nije starije od šest godina. Prije te dobi organizam se možda nije dovoljno razvio da bi kontrolirao radnje mokraćnog mjehura noću. Vrijeme obično liječi taj problem: većina djece sama riješi teškoće prije nego što navrše sedam godina.

MOKRAĆNI MJEHUR - RAK

Mokraćni mjehur je vreća u mokraćnom traktu u koju se sprema mokraća nakon što je proizvedu bubrezi. Mokraćni mjehur obložen je specijaliziranim prijelaznim stanicama i kad je nadražen stvaraju se dodatni slojevi prijelaznih stanica. Ovaj proces povećava vjerojatnost da prijelazna stanica postane kancerozna, a zatim se razmnožava da bi stvorila zloćudni tumor. Zloćudni tumori počnu kao male površinske kvržice na unutrašnjoj stijenci mokraćnog mjehura.

MOKRAĆNI MJEHUR - INFEKCIJE

Infekcije mokraćnog mjehura - koje se obično nazivaju cistitisom, što znači upala mokraćnog mjehura - česte su u žena i vrlo rijetke u muškaraca. Zapravo, oko polovice svih žena dobiju najmanje jednu infekciju mokraćnog mjehura najmanje jednom u svom životu, lako liječnici nisu sigurni zašto baš žene imaju puno više infekcija mokraćnog mjehura od muškaraca, nagađaju da je to možda zbog toga što žene imaju kraću uretru, mokraćnu cijev kojom mokraća izlazi iz mokraćnog mjehura. Ovaj relativno kratak prolaz - dugačak samo oko 4 cm - olakšava bakterijama da prijeđu u mokraćni mjehur.

MJEHURI I ŽULJEVI

Većina mjehura na koži stvara se zbog nadraženosti ili drugih oštećenja kože vanjskim uzrokom, iako neki mogu biti i posljedica bolesti. Jedan jedini mjehur ili žulj obično je posljedica trenja blaže opekline, najčešće na rukama, stopalima ili drugim izloženim predjelima. Nizovi mjehura mogu biti posljedica raširenijih opeklina, kontaktnog dermatitisa, ugriza kukaca, virusnih infekcija, reakcija na lijekove ili kemikalije ili autoimunih poremećaja.