HomeAlternativaMeditacija za opuštanje

Meditacija za opuštanje

Meditacija je stara više od 5.000 godina, a dolazi od latinske riječi meditari što znači “školovati se fizički i mentalno”, ali i liječiti, jer korijen riječi dolazi od riječi medicinar ili medikament. Meditacija ili stanje dubokog opuštanja odvodi nas u stanje blaženstva gdje nam je um usmjeren samo na mantru, odnosno zvuk ili vizualizaciju ili duboko disanje.

Meditacija nam pomaže da stvorimo balans u životu, da odagnamo stres koji se nakuplja tokom dana, da riješimo neke probleme, da stvorimo ciljeve za koje smatramo da su neostvarivi, da nam da samopouzdanje, hrabrost i snagu volje koja će nam pomoći u ostvarivanju tih ciljeva.

Za stres se kaže da je 75% uzročnik raznih bolesti i 50% smrtnih slučajeva, a to stvara ubrzani način života, te nismo u poziciji da se dovoljno odmorimo i opustimo. Za modernog čovjeka meditacija je izvrstan izbor jer meditacija je najjači način da se tijelo dovede u jednu harmonizaciju i regeneraciju tijela, duha i uma.

Ona nas odvodi do dubokog uzroka postojećih problema koji su smješteni u našoj podsvijesti, pružajući nam tako bolju perspektivu u aktivnosti i bolju perspektivu nas samih te naš odnos sa samim sobom.

Biti sretan i ispunjen ne može se samo kroz materijalno dobro jer materijalnim ne možemo kupiti ljubav, sreću i blaženstvo, a meditacija nas vodi k tome da se spojimo sa svojim unutarnjim JA i uspostavimo kontakt između sebe i duše i kada se to postigne, možemo reći da smo sretni i ispunjeni.

Ovo povezivanje s jastvom dovodi nas do cjelovitog stanja. Naše jastvo je jedna kreativna inteligencija, odnosno jedna energija koja je izvor svega onoga što postoji u Univerzumu. Meditaciju ne smijemo miješati s bilo kojom religijom ili kulturom, meditira se širom svijeta.

  Tuširanje hladnom vodom

Postoji mnogo vrsta meditacija, a najpopularnije su meditacija na mantru (zvuk), transcedentalna meditacija, vipassana, zen meditacija, meditacija pune svijesti, meditacija osjećaja, taoistička i budistička meditacija.

Neke meditacije zahtijevaju da smo potpuno mirni sa svojim umom, dok druge meditacije zahtijevaju pokrete (thai chi chuan), ali ono što im je zajedničko je to da meditacijom naučimo smiriti um, jer je stalno zaposlen i da ga se dovede u stanje tišine, jer jedino tako nam on može pomoći da naše tijelo izbaci stres, napetost, ljutnju, ljubomoru, pa i anksioznost.

Za OM mantrom kažu da je kraljevska, jer otvara sve puteve: put zdravlja, prosvjetljenja, bogatstva i mentalnog razvoja svijesti. Ona nas povezuje s kozmičkom energijom i budi našu Kundalini uspavanu energiju u našem organizmu. S ovom mantrom možemo postići sve.

Mandukya Upanishad: “OM ova vječna riječ je sve: ono što je bilo, ono što jest i ono što će biti“.

Bilo koju vrstu meditacije odabrali neka vas na početku vodi instruktor, isprobajte više vrsta meditacija i na kraju odaberite onu vrstu koja vam je najbolje sjela, a kasnije kada to naučite možete meditirati i doma. Uglavnom koju god odabrali, neće vam škoditi, jer ne predstavljaju nikakvu opasnost za organizam.

Foto: Phil Date/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article