Meditacija za opuštanje

Najbolje vrste meditacije za opuštanje

Meditacija za opuštanje je stara više od 5.000 godina, a dolazi od latinske riječi meditari što znači “školovati se fizički i mentalno”, ali i liječiti, jer korijen riječi dolazi od riječi medicinar ili medikament. 

Meditacija ili stanje dubokog opuštanja odvodi nas u stanje blaženstva gdje nam je um usmjeren samo na mantru, odnosno zvuk ili vizualizaciju ili duboko disanje.

Meditacija nam pomaže da stvorimo balans u životu, da odagnamo stres koji se nakuplja tokom dana, da riješimo neke probleme, da stvorimo ciljeve za koje smatramo da su neostvarivi, da nam da samopouzdanje, hrabrost i snagu volje koja će nam pomoći u ostvarivanju tih ciljeva.

Za stres se kaže da je 75% uzročnik raznih bolesti i 50% smrtnih slučajeva, a to stvara ubrzani način života, te nismo u poziciji da se dovoljno odmorimo i opustimo. Za modernog čovjeka meditacija je izvrstan izbor jer meditacija je najjači način da se tijelo dovede u jednu harmonizaciju i regeneraciju tijela, duha i uma.

Ona nas odvodi do dubokog uzroka postojećih problema koji su smješteni u našoj podsvijesti, pružajući nam tako bolju perspektivu u aktivnosti i bolju perspektivu nas samih te naš odnos sa samim sobom.

Biti sretan i ispunjen ne može se samo kroz materijalno dobro jer materijalnim ne možemo kupiti ljubav, sreću i blaženstvo, a meditacija nas vodi k tome da se spojimo sa svojim unutarnjim JA i uspostavimo kontakt između sebe i duše i kada se to postigne, možemo reći da smo sretni i ispunjeni.

Meditacija za opuštanje

Ovo povezivanje s jastvom dovodi nas do cjelovitog stanja. Naše jastvo je jedna kreativna inteligencija, odnosno jedna energija koja je izvor svega onoga što postoji u Univerzumu. Meditaciju ne smijemo miješati s bilo kojom religijom ili kulturom, meditira se širom svijeta.

Postoji mnogo vrsta meditacija, a najpopularnije su meditacija na mantru (zvuk), transcedentalna meditacija, vipassana, zen meditacija, meditacija pune svijesti, meditacija osjećaja, taoistička i budistička meditacija.

Neke meditacije zahtijevaju da smo potpuno mirni sa svojim umom, dok druge meditacije zahtijevaju pokrete (thai chi chuan), ali ono što im je zajedničko je to da meditacijom naučimo smiriti um, jer je stalno zaposlen i da ga se dovede u stanje tišine, jer jedino tako nam on može pomoći da naše tijelo izbaci stres, napetost, ljutnju, ljubomoru, pa i anksioznost.

Za OM mantrom kažu da je kraljevska, jer otvara sve puteve: put zdravlja, prosvjetljenja, bogatstva i mentalnog razvoja svijesti. Ona nas povezuje s kozmičkom energijom i budi našu Kundalini uspavanu energiju u našem organizmu. S ovom mantrom možemo postići sve.

Mandukya Upanishad: “OM ova vječna riječ je sve: ono što je bilo, ono što jest i ono što će biti“.

Bilo koju vrstu meditacije odabrali neka vas na početku vodi instruktor, isprobajte više vrsta meditacija i na kraju odaberite onu vrstu koja vam je najbolje sjela, a kasnije kada to naučite možete meditirati i doma. Uglavnom koju god odabrali, neće vam škoditi, jer ne predstavljaju nikakvu opasnost za organizam.

Meditacija za opuštanje
Meditacija za opuštanje

Meditacija za opuštanje – vrste meditacije

Meditacija je praksa koja se razvijala tisućama godina unutar različitih kultura i tradicija. Postoje različite vrste meditacije, a svaka ima svoje jedinstvene tehnike i ciljeve. Evo nekih od najpoznatijih vrsta:

Mindfulness meditacija (Sati): Ova vrsta meditacije ima korijene u budističkim učenjima i naglasak je na svjesnosti (mindfulness) – svjesnom prisustvovanju u trenutku bez osuđivanja. Praktikanti se usredotočuju na osjećaje, misli i senzacije koje se javljaju u sadašnjem trenutku.

Transcendentalna meditacija: Transcendentalna meditacija je jednostavna tehnika tijekom koje osobe sjede zatvorenih očiju i tiho ponavljaju mantra (zvuk, riječ ili fraza) tijekom 20 minuta, dva puta dnevno. Cilj je transcendirati, odnosno preći izvan svjesnog stanja uma.

Vipassana meditacija (Uvidna meditacija): Jedan od najstarijih oblika meditacije koji se fokusira na duboko razumijevanje prirode uma i tijela. Praktikanti provode dugo razdoblje (obično 10 dana ili više) u tišini, usredotočujući se na intenzivnu samorazmatranje.

Zen meditacija (Zazen): Prakticira se unutar Zen budizma. Ova tehnika zahtijeva disciplinu i praksu, gdje meditanti obično sjede s ravnim leđima i fokusiraju se na dah ili promišljaju koane (zagonetke) pod vodstvom učitelja.

Metta meditacija (Ljubazna ljubav ili Dobrota): Metta meditacija je praksa kultiviranja suosjećanja. Praktikant razvija ljubazne misli i želje prema sebi i drugima.

Yoga meditacija: Iako mnogi ljudi prakticiraju yogu kao oblik vježbanja, njeno duboko korijenje u meditaciji se ne smije zanemariti. Postoje različiti oblici yoge koji se fokusiraju na meditativnu praksu i usklađivanje daha, pokreta i svjesnosti.

Meditacija za opuštanje
Meditacija za opuštanje

Chakra meditacija: Ova praksa uključuje fokusiranje na različite energetske centre u tijelu (čakre) kako bi se promoviralo opuštanje i unutarnje iscjeljenje.

Qi Gong i Tai Chi: Ovi kineski sustavi vježbanja kombiniraju pokrete, meditativno disanje i koncentraciju s ciljem poboljšanja zdravlja i duhovnog razvoja.

Nada Yoga: Meditacija na zvuk ili vibraciju. Praktikanti se mogu usredotočiti na vanjske zvukove, kao što su instrumentalna glazba ili pjevanje, ili na unutarnji zvuk, kao što je vlastiti puls ili disanje.

Kršćanska kontemplativna molitva ili meditacija: U kršćanstvu, kontemplativna molitva uključuje usredotočenje na prisutnost Božju, često kroz ponavljanje molitve ili razmišljanje o biblijskim tekstovima.

Pranayama: Dio yoga prakse koji se fokusira na kontrolu daha, s ciljem pročišćavanja uma i tijela.

Mantra meditacija: Ponavljanje svetih riječi ili slogova (mantra), kako bi se umirio um i uspostavila duboka razina svjesnosti.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU