Mrena (Katarakta)

Leća ljudskoga oka fokusira svjetlo tako da možete jasno vidjeti predmete na različitim udaljenostima. Ona za jasan vid mora ostati prozirna. Zamagljenje leće zove se siva mrena ili katarakta. Kako se mrena bude stvarala, zaustavljat će i iskrivIjivavti svjetlo koje ulazi u oko, a vi ćete doživljavat: postupno, ustrajno, bezbolno zamućivanje vida, kao da gledate kroz izmaglicu.
Mrene su glavni uzrok sljepoće, a od nje se svake godine razboli jedna od 500 osoba. Unatoč ovim brojkama, bolest je zapravo jedan od manje ozbiljnih očnih poremećaja zato što se operacijom u većini slučajeva može povratiti izgubljeni vid. No ipak, samo u SAD-u oko 5000 osoba godišnje oslijepi zbog neznanja, straha ili odbijanja da se podvrgnu relativno bezbolnoj operaciji.

Simptomi

Budući da se svakome u kasnijoj životnoj dobi mijenja vid i budući da je nastajanje mrene obično postupan proces, vaš prvi simptom može biti loš rezultat provjere vida pri produžavanju vozačke dozvole ili redovitom očnom pregledu. Tjelesni simptomi uključuju:

  • nejasnu sliku koja može biti gora pri jakom svjetlu
  • oslabljen vid noću; otežano razaznavanje kretnji, pojedinosti ili predmeta
  • zasljepljujuće ili neugodno svjetlo s automobila ili od sunca
  • pojava obruba oko svjetala
  • neočekivano poboljšanje vidnog polja u blizini
  • dvostruko ili trostruko bolji vid u samo jednom oku
  • mliječnobijeli ili mutni izgled inače prozirne leće oka (uznapredovali slučaj)
  • bolnu upalu i pritisak u oku (vrlo uznapredovali stadij)

Obratite se liječniku

  • ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma ili ako vam se vid pogorša ili se na bilo koji način iskrivi. Mrenu ne može vidjeti slučajan promatrač ako nije prilično uznapredovala, pa je bitno da odete oftalmologu kako bi on mogao procijeniti vaše stanje.

Uzroci

Mrena je posljedica promjena u kemijskoj strukturi bjelančevina u stanicama leće. Inače bistra bjelančevina postaje mutna, prvenstveno kao posljedica starenja te bjelančevine tijekom života; oko 75 posto svih mrena nastane uslijed prirodnog starenja. Nazvana još i staračka mrena, ona prevladava u osoba starijih od 70 godina. Cijeli niz običnih opterećenja može pridonijeti nastanku staračke mrene. Jedan od važnijih čimbenika je izlaganje suncu; osobito ultraIjubičastom B zračenju, koje reagira s bjelančevinom iz leće. Ostali faktori rizika, prema nekim specijalistima, su dim cigarete, onečišćenost zraka, manjak vitamina i velika potrošnja alkohola.
Najčešća vrsta staračke mrene, i vrsta s iznenađujućim popratnim učinkom, poznata je kao nuklearna skleroza, kod koje mrena nastaje u nukleusu tj. jezgri leće. Tijekom ranih stadija stvaranja mrene leća neznatno natiče, čime se povećava njezina moć fokusiranja i poboljšava vid na blizinu u toj mjeri da ljudi iznenada shvate kako mogu čitati bez naočala. No to poboljšanje ne traje dugo; kako se zamagljenje pojačava, vid se opet pogoršava.
Mrene se također mogu pojaviti kao sekundarni učinak drugih očnih tegoba kao što je glaukom ili sistemske bolesti poput dijabetesa. Ostali uzroci uključuju mehaničku ozljedu leće, velike količine zračenja, otrovnost kemijskih tvari i lijekova i nasljedne poremećaje.

Liječenje

Trenutačno je jedini korektivni oblik liječenja razvijene mrene kirurški zahvat. No i konvencionalni i alternativni načini liječenja nastoje naći načine da bi li stvaranje mrene.

Prevencija

Jedina i najvažnija stvar koju možete učiniti da spriječite nastajanje mrene jest da vani izbjegavate jarko sunce tako da nosite sunčane naočale koje imaju filtar za ultraljubičaste B zrake (UVB). Tamne naočale koje ne zadržavaju ultraljubičaste B zrake mogu zapravo samo povećati opasnost zato što vam se iza njih zjenice šire da bi se prilagodile smanjenoj svjetlosti, izlažući tako vaše oči većoj količini opasnog ultraljubičastog B zračenja. Neki oftalmolozi smatraju da antioksidansi, koji smanjuju slobodne radikale (nestabilne kemijske spojeve) koji mogu oštetiti bjelančevine u leći, pružaju zaštitu od mrene smanjenjem ili usporavanjem degeneracije bjelančevine u leći koje uzrokuju čimbenici iz okoliša. Naturopati preporučuju prehranu bogatu voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse poput beta karotena (vitamin A), selena i vitamina C i E, uključujući agrume, špinat, slatki krumpir, mrkvu i brokulu.    

Konvencionalna medicina

Operacija mrene je među svim operacijama jedna od najuspješnijih. Primjerice, približno 95 posto pacijenata izjavljuje da im se vid poboljšao.

Dijagnostički postupci

Liječnik vam može otkriti sivu mrenu osvijetlivši zjenicu baterijskom svjetiljkom. Služeći se posebnim nstrumentima i tehnikama, oftalmolog će odrediti njezin točan karakter, mjesto i razmjere.

DRUGI UPRAVO ČITAJU