Mučnine u trudnoći

Oko 70% trudnica ima mučnine u trudnoći i to nije ništa neuobičajeno jer neke od teorija kažu da se tijelo “bori” protiv novonastalog stanja, no isto tako nepotvrđene teorije kažu kako do mučnina dolazi kako bi se spriječilo da pojedemo nešto što ne odgovara fetusu. Kako god bilo, mučnine u trudnoći nisu nimalo ugodne, kod svake žene se pojavljuju u različito doba dana, a najrašireniji pojam je “jutarnja mučnina”.

Mučnine najčešće krenu od 7. tjedna i intenzivno traju do 10. tjedna trudnoće. Između 10. i 12. vrlo je vjerojatno da će se stanje normalizirati, a nakon 12. tjedna kada dolazi do opadanja hormona beta HCG bi trebale prestati i osjećat ćete se kao da ste naglo ozdravili 🙂

Postoje i ekstremni slučajevi kada žena stalno povraća i naglo gubi kilograme pa je poželjno u tom slučaju javiti se liječniku jer postoji mogućnost da se trudnicu uputi na bolničko liječenje. To se javlja kod svega 1% trudnica.

Ono što mogu reći o svojim mučninama, kako bi barem malo mogla pružiti utjehu trudnicama, jest to da vas lagani i redoviti obroci mogu spasiti od konstantnog “dizanja želuca”. Točno ćete znati koja hrana vam u određeno doba dana odgovara i zapravo je tajna u tome da slušate svoje tijelo. Tako vam ujutro može odgovarati obilniji obrok, dok je nekima još više slabo kada pomisle na pečena jaja ili sendvič sa šunkom i sirom.

Ukoliko i inače obožavate lagane doručke poput zobenih pahuljica ili voćnog frapea to možete slobodno konzumirati ako vam organizam dozvoljava. Ako vas takav doručak dovoljno ne zasiti tada si možete priuštiti šnitu kruha sa maslacem i marmeladom ili ako više volite slaniju varijantu na kruh namažite sirni namaz sa šnitom šunke. Nikako nemojte piti mlijeko jer iz iskustva mogu reći da je istog trenutka djelovao na moj želudac pogubno i povraćanje nije moglo izostati.

Bilo bi idealno kada bi ustajali između 7 i 7.15h ujutro. Ustajanje ne bi smjelo biti naglo, a ako odmah osjetite mučninu imajte pri ruci krekere koji će vam pomoći u trenu. Dakle, kada dođete k sebi, ustanite iz kreveta i odmah razmislite što vam se tog jutra jede. To mogu biti zobene pahuljice s jogurtom, banana, šnita kruha, puter štangica…

Između 10 i 11h ćete vjerojatno opet osjetiti glad pa razmislite o nekom međuobroku koji će vam pomoći izdržati do ručka. Međuobrok mogu biti vama najdraži keksi, orašasti plodovi, voćna salata ili ukusan voćni smoothie.

Ručak bi trebao biti između 13 i 13.30h i tada bi trebali pojesti nešto zasitno i obilnije. Tako u obzir dolazi juha (mesna ili povrtna), tjestenina s umakom i obavezno salata prema vašem izboru začinjena maslinovim uljem i balzamičnim octom. Nakon ručka oko 16h slijedi ponovo međuobrok i nemojte ga preskakati!

Za večeru možete pripremiti pileća prsa na naglo ili file neke ribe koju obožavate, povrće kuhano na pari i opet salatu (miješanu, zelenu, ciklu…).

Ako volite piti čajeve, a trenutno imate česte mučnine pokušajte si pomoći sa čajem od đumbira. Možete ga naribati ili staviti par narezanih komadića u šalicu kipuće vode.

Sigurna sam da ćete brojati dane do 12. tjedna, ali morate imati puno strpljenja jer vas nakon toga čeka razdoblje uživanja u trudnoći.

Foto: NatUlrich/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU