back to top

Neugodnosti u trudnoći

Postoje mnoge neugodne pojave koje se mogu pojaviti za vrijeme trudnoće. Isto tako ne smijemo zanemariti niti pojavu nekih bolesti. Informirajte se da biste znali što vas može čekati, a i da možete pravovremeno reagirati i potražiti savjet liječnika.

Povraćanje

Ako povraćate tijekom dana, uzimajte manje, ali češće obroke, svaka 2 sata. Ne smije se uzimati mnogo tekućine. Prilegnite nakon jela. Trudnicu ne treba siliti na konzumaciju hrane koja joj u tom trenutku ne paše, samo da bi jela. Povraćanje u prvim mjesecima gotovo je redovita pojava i tek ako ne prestane u tijeku četvrtog mjeseca, može pak biti izraziti znak bolesnog stanja. U težim slučajevima povraćanja trudnica treba ostati u krevetu i nekoliko dana ako treba i ograničiti uzimanje hrane i potražiti pomoć liječnika.

Glavobolja i zubobolja

Često se trudna žena žali da joj je vid oslabio, a glavobolja i zubobolja su česte pojave, također. Potrebno se obratiti liječniku u slučaju problematičnog vida jer ako se pomoć ne da na vrijeme žene može oslijepiti.

Problemi s probavom

Žena mora pokušati ponovo uspostaviti normalnu stolicu ponajprije pravilnom prehranom s mnogo voća. Može pomoći i čaša hladnog mlijeka ili vode natašte.Preko noći u čaši ostaviti šljive, potom se preporučuje ujutro tu vodu popiti, a šljive pojesti.

Grčevi u nogama

Grčevi u nogama nestaju brzo ako žena ima mogućnost više puta u danu odmoriti. Možete i zagrijanim termoforom masirati mišiće vaših nogu kako bi se riješili nepoželjnih grčeva.

Proširene vene

Treba češće odmarati noge u povišenom položaju, nositi elastične čarape i izbjegavati duže stajanje. Osobito treba paziti da se ne ozlijede spletovi vena jer su krvarenja iz njih jako opasna.

Teškoće u disanju

Česte su u drugoj polovici trudnoće. Nakon porođaja ove poteškoće gotovo nestaju. Pazite da izbjegavate hranu koja može izazvati probleme sa želucem te da polako konzumirate i žvačete hranu. Također, vodite brigu o tome o pravilnoj probavi.

Povišeni krvni tlak

Svakako je potrebna liječnička kontrola u toku čitave trudnoće. Tlak iznad 140 mm može značiti opasno stanje- eklampsiju. Daju se lijekovi za umirenje, eventualno spavanje.

Pripazite kod ovih stanja i potražite savjet i pomoć vašeg liječnika. Vodite brigu o tome da ste tijekom trudnoće ste smireni, ne izloženi stresu kako bi očuvali vaš tjelesni i duševni mir.

Foto: Jessmine/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU