Njega kože kod beba

Mnogi roditelji se često brinu provode li higijenu svojeg djeteta pravilno. Nema nekog točnog recepta. Hoćete li baš svaki put namazati guzu prilikom promjene pelene to je vaša odluka. Ne treba dizati paniku, ali svako dijete drukčije reagira na određene dječje kreme, kao i mi odrasli. Neke nam pašu više neke manje.

Nakon kupanja najčešće redovno djetetu mažemo kožu kremom ili dječjim uljem. To uvijek radimo u tankom sloju. Mažemo ispod vrata, iza uha, ispod pazuha te prepona  i stražnjicu. Češće pri previjanju namažemo djetetu još i prepone i stražnjicu da bismo spriječili ojedine. Na djetetovoj koži ili sluznici mogu nastati promjene, kao što su ojedine, tjemenica, soor, upale oka i nosa te rjeđe vodeni prištići. Oni se mogu zagnojiti, pa je dobro da se zna kako to spriječiti ili liječiti.

Ojedina je pojava kad koža na određenim mjestima pocrveni. Ojedine mogu nastati ako kožu nakon kupanja ne osušimo dobro na spomenutim mjestima. Nastaju ako dijete nije redovito previjeno, odnosno ako je duže vrijeme mokro. Duža upotreba najlonskih gaćica također može izazvati ojedinu. Ako platnene pelene nisu dobro isprane, zaostali deterdžent, kad se znojenjem ili mokrenjem otopi, izazvat će ojedinu. Ispod vrata ojedinu mogu izazvati i mrlje od povraćanja ako nisu na vrijeme oprane. Ako je ojedeno mjesto lagano crveno, najbolje je da to mjesto izložimo zračenju (olabavimo pelene) i češće mažemo dječjom kremom ili uljem. Ojedina, međutim može biti i mnogo veća, čak tako da površinski sloj kože bude jako crven i vlažan. Na takvu ojedinu ne stavlja se krema nego najprije oblog, pa kad se stvori novi glatki sloj kože, stavi se krema.

  Priprema za dolazak bebe

Tjemenice su žućkaste nakupine na koži glave, koje se čvrsto drže. Najčešće nastaju ako se glavica ne pere redovito sapunom. Ako  smo zapazili da se nakuplja tjemenica, najbolje je da poslije kupanja djetetu namažemo glavicu prokuhanim stolnim ili parafinskim uljem. Tako ostavimo do kupanja sljedećeg dana, nakon kojeg glavicu osušimo, lagano iščetkamo što se oljuštilo, pa ako ima još, sve ponovimo dok ne nestane.

Djetetova usna šupljina se ne čisti, ali možda ćete na sluznici usta zapaziti bijele mrljaste naslage. To je gljivično oboljenje ili soor. Najčešće nastaje ako djetetu dajemo nedovoljno čistu dudu varalicu ili dudu na bočici kojom ga hranimo. Pojavljuje se u djece hranjene na prsima ako majka nije dobro prije podoja oprala dojku. Ako su naslage ili mrlje malene, nije potrebno poduzimati ništa posebno, ali ako postaju veće, najbolje je obratiti se liječniku. Ipak, bolje je da to spriječimo redovitim prokuhavanjem duda i pranjem dojke.

Foto: Serhiy Kobyakov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU