O

OTROVNI BRŠLJAN

Otrovni bršljan, otrovni hrast i otrovni ruj uzrokuju kratkotrajne, no izuzetno nadražujući alergijski oblik kontaktnog dermatitisa. Osip se obično razvije unutar dva dana, vrhunac je nakon pet dana te se nakon sedam do deset dana počne povlačiti, lako u nekih osoba dodir s ovim biljkama može proći bez neželjenih reakcija, malo je vjerojatno da postoji potpuni imunitet. Osobe koje se u jednoj prilici čine imune, u drugoj mogu biti iznimno osjetljive.

OTROVANJE KRVI

Otrovanje krvi ili septikemija (sepsa) ozbiljna je sekundarna infekcija do koje dolazi kad bakterije s inficiranog mjesta negdje na tijelu napadnu krvotok (vidi Infekcije). Ako se bakterije nastave razmnožavati, a vaš imunološki sustav ih ne zaustavi, u opasnosti ste od septičkog šoka, stanja koje može biti opasno po život.

OTROVANJE HRANOM

Otrovati se možete uzimanjem hrane zatrovane virusnim, bakterijskim ili kemijskim tvarima. Trovanje hranom izaziva različite stupnjeve neugode, od blage do akutne te može izazvati privremenu dehidraciju. Blagi slučajevi traju samo nekoliko sati a u najgorem slučaju dan ili dva, ali neki slučajevi - poput botulizma ili određenih oblika kemijskog trovanja - teški su i kojiput po život opasni ako ih ne liječite.

OTROVANJE

Ljudski organizam jedinstven je u svojoj sposobnosti podnošenja napadaja koji nekad mogu biti izazvani štetnim utjecajima iz okoliša. On može neutralizirati ili odstraniti mnoge moguće štetne tvari, bilo da se radi o organskim mikrobima ili industrijskim kemikalijama ili mineralima. Ipak, ako organizam upija niske razine neke kemikalije ili minerala tijekom nekoliko mjeseci ili čak godina, može doći do kroničnog trovanja čimbenicima iz okoliša. (Drugi oblik trovanja čimbenicima iz okoliša je akutno trovanje koje je posljedica izlaganja ili uzimanja opasnih količina otrovne tvar.

OSTEOPOROZA

Osteoporoza je razmjerno rijetka bolest međj mladim ljudima. Mnogo je češća među starijim i. Smatra se da oko 25 posto žena starijih od 60 godina ima kliničke znakove osteoporoze. lako bolest zahvaća sve kosti, najčešće dolazi do prijeloma kralježnice ručnog zgloba i kuka. U starijih osoba prijelomi kuka mogu biti osobito opasni, jer duga nepokretne a tijekom liječenja često dovodi do nastanka krvnih ugrušaka ili upale pluća. Otprilike jedna trećina starijih žena s prijelomom kuka umire u roku od šest mjeseci nakon prijeloma.

OSPICE

Ospice su jedna od najzaraznijih dječjih virusnih infekcija i jedna od najtežih s rasponom komplikacija od upale uha do upale pluća i encet’a- litisa (upala mozga koja se javlja u jednog na tisuću bolesnika). Ospice se u školama mogu lako pretvoriti u epidemiju. Obično se prepouča preventivno cijepljenje, a u mnogim zemljama je i obvezatno.
Odrasli se mogu zaraziti ospicama ako nisu prije bili izloženi uzročniku te ako nisu cijepljeni. Osobe koje su preboljele ospice razviju prirodnu otpornost ne mogu se ponovno zaraziti.

OPSESIVNO-KOIMPULZIVNI POREMEĆAJ

Opsesivno-kompulzivni poremećaj nije uobičajena »dvostruka provjera« koju svatko od nas povremeno čini osiguravajući se da su vrata zaključana ili daje pećnica isključena. U oboljelih od opsesivno-kompulzivnog poremećaja ove misli toliko su uvećane da utječu na svakodnevne poslove i odnose. Poznati su bolesnici koji su prali ruke po osam sati ili svakodnevno razmještali cijelo kućanstvo. Opsesivno-kompulzivni poremećaj je kroničan i ne može se voljno kontrolirati. Čak i nakon dugih, relativno zdravih razdoblja, bolesnici mogu dobiti novi napadaj bez vidljiva uzroka.

OPEKLINE

Koža je osjetljivo, živo tkivo sastavljeno od tr primarna sloja: epidermisa (pousmine), dermisa (usmine) i supkutisa (potkožnog tkiva ili pot- kožja). Svako izlaganje toplini višoj od 50 °C ošteti: će njezine stanice i izazvati određen stupanj opečenosti. Djeca i starije osobe podložniji su težim oblicima opeklina zbog toga što im je koža tanja.

OKO - MODRICE

Poput mnogih modrica, »šljiva« na oku možda nije ništa zabrinjavajuće i proći će sama od sebe za nekoliko dana. No u nekim slučajevima modrica na oku znak je ozbiljnije ozljede oka ili lubanje. Bilo kakvo oštećenje očne jabučice od koje ona postaje crvena i natečena mora procijeniti oftalmolog ili drugi liječnik; ozljeda oka mogla bi uključivati odvojenu mrežnicu ili dovesti do glaukoma Prijelom u koštanom prstenu oko oka može zahvatiti mišić ili meko tkivo i može oštetiti vid; možda će biti potrebna operacija da bi se ispravio taj problem.

OČNA PJEGA - DEGENERACIJA

Degeneracija očne pjege (makule) vodeći je uzrok gubitka vida. Budući da se simptom obično pojavljuju tek iza 55. godine, simptomi ovog poremećaja često se pripisuju degeneraciji očne pjege povezanoj s dobi. Ako vam je više od 65 godina, degeneracija očne pjege može vam oštetiti središnji vid, iako većina oboljelih uspijeva održati funkcionalnu stranu i periferni vid tijekom vremena. Ovaj poremećaj javlja se u dva oblika: suhi i mokri. Manje čest mokri oblik zahtijeva brzu medicinsku skrb i svako odgađanje liječenja može rezultirati gubitkom središnjeg vida.