Kako olakšati djetetu odlazak u vrtić

Mnogi roditelji si postavljaju pitanje da li da svom djetetu olakšaju odlazak u vrtić uz pomoć omiljene igračke. Ako vam teta u vrtiću dozvoli i nema ništa protiv nošenja igračke od kuće u vrtić svakako to napravite. Nošenje igračke u vrtić djetetu olakšava ostanak u vrtiću, zbog nekoliko razloga koje donosimo u nastavku.

Period adaptacije kada dijete krene u vrtić je vrlo osjetljivo razdoblje. U tako osjetljivom razdoblju za dijete je najbolje da uz sebe ima nešto svoje uz što će mu biti lakše preboljeti taj period. Omiljena djetetova igračka će mu pružiti utjehu, jer je povezana s domom, zbog čega će se dijete osjećati sigurno.

Bilo bi dobro kada bi dijete nosilo igračku petkom i ponedjeljkom, kako bi mu bio lakši prijelaz od vikenda. Isto tako morate se pripremiti da se djeca uče u vriću na dijeljenje i da su sve igračke zajedničke, a kada dijete donese svoju igračku može doći do svađa zbog dijeljenja.

Najbolje bi bilo kada bi se vi kao roditelj sa svojim djetetom dogovorili o nošenju igračke u vrtić. Neka to bude djetetova najdraža igračka, te se zajedno dogovorite za pravila nošenje igračke u vrtić. Objasnite djetetu koje dane smije nositi igračku u vrtić, te da igračku mora dijeliti s drugom djecom.

Neka dijete spremi u torbu za vrtić igračku koju želi, najbolje dan ranije kako se prilikom jutarnjeg spremanja za vrtić, ne bi stvarala nepotrebna gužva i navlačenje.

Poželjno bi bilo kada dijete ne bi nosilo u vrtić igračku koja je lako lomljiva, kako se prilikom igre ne bi polomila i time još više rastužila dijete i otežala mu adaptaciju.

Vi kao roditelj budite pripremljeni da nitko nije odgovoran ako se igračka u vrtiću ošteti, pa na takav scenarij budite pripremljeni. Isto tako, teta nije dužna paziti na djetetovu igračku,  pa je nemojte kriviti ako se igračka izgubi ili ošteti.

Kako bi spriječili gubitak igračke u vrtiću, poželjno je da djetetu objasnite, kako je najbolje da u vrtić nosi veliku igračku koja je lako vidljiva, te igračku koja nije lako lomljiva, kako se ne bi potrgala.

Foto: Galina Barskaya/Shutterstock