Povratak na posao nakon porodiljnog

Vraćanje na posao može predstavljati veliki stres kako za dijete, tako i za majku. Nakon punih godinu dana, vratiti se na posao nije nimalo lak zadatak, ali je neizbježno. Kako bi to razdoblje prošlo što bezbolnije i za dijete i za majku, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da ublažite to novo životno razdoblje.

Ako još uvijek ne znate u čijim rukama ćete ostaviti svoje dijete od godinu dana, jer baka servis nemate, morate se dobro raspitati. Nikada dijete nemojte voditi u prvi ili najbliži vrtić, ili kod prve dadilje za koju čujete. Bitno je da saznate što više informacija o ustanovi ili osobi kojoj ćete povjeriti svoje dijete za vrijeme radnog vremena. Osim toga najbolje je da se raspitate kod drugih mama za preporuke, jer ćete od njih dobiti najbolje informacije iz prve ruke. Isto tako nemojte se zadovoljiti jednim odgovorom, pričekajte više njih.

Oslonite se svakako na svoj instinkt! Majka zna što je najbolje za njeno dijete, pa stoga nemojte svoj instinkt stavljati sa strane, samo zato što je netko drugi rekao da je to dobro. Prvo poslušajte sebe, a tek onda druge, posebice kada je u pitanju vaše dijete.

Nikada pred djetetom nemojte pokazivati tugu ili zabrinutost zbog razdvajanja. Uvijek imajte osmijeh na licu i pričajte pozitivno o ustanovi ili osobi kod koje ćete ostaviti dijete. Pa sve i ako je vaše dijete jako malo, ono vas razumije iz tona vašeg glasa, pa nemojte to zaboraviti.

Bilo bi dobro kada bi svome djetetu što više pričali i otme. Najbolje je i da u priči za laku noć spomenete vrtić ili dadilju i pričate priču o djetetu koje odlazi na čuvanje dok mama radi. Pričajte kako je to lijepo i kako će se dijete zabaviti.

Nikada se pred djetetom nemojte nećkati oko odlaska. Uvijek djetetu recite da sada morate ići i da ćete se vratiti po njega iza ručka, nakon spavanja ili kako već odredite. Nikada se djetetu ne smijete potajice iskrasti, jer će za dijete to predstavljati traumu i neće voljeti vrtić. Zato uvijek recite djetetu da idete, te kada kažete da idete odmah otiđite, jer čekanjem produljujete agoniju.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock