Sigurnost djeteta kod kuće

Prve godine života djeteta pune su radoznalosti i istraživanja okoline, ali i opasnosti za djecu. Malo dijete se lako može nesvjesno dovesti u opasnost. Odgovornost roditelja i ostalih odraslih ukućana je i između ostalog, da ih omogući sigurno okruženje za nesmetani razvoj. Najčešće ozljede do kojih dolazi su ozljede od pada, opekline ili gušenje sitnim predmetima.

Malo dijete treba biti pod stalnim nadzorom. Trenutak nepažnje je dovoljan da se tromjesečna beba skotrlja s trosjeda. A posebno su opasne komode i prematalice. Ako vas netko pozove, zazvoni telefon ili slično, prvo ostavite dijete na sigurno (u krevetić, na pod...) ili ga ponesite sa sobom kada se idete javiti.

Prilikom stavljanja djeteta u sjedalice ili ljuljačke obavezno provjerite jeste li ispravno stegnuli povez. Obvezno onemogućite djetetu pristup stepenicama, a ako ih koristiti vi morate biti uz njega. Danas postoje raznovrsne zaštitne ogradice kojima se djetetu onemogućuje prolaz.

Otvoreni prozor je posebna priča za sebe. Možda vam se čini ne mogućim da se dijete preko radijatora popne do prozorske daske? To što se vama tako čini, ne znači da je nemoguće. Sve utičnice u prostorijama u kojima dijete boravi trebate zaštiti sa sigurnosnim poklopcem, a kablovi bi trebali biti van dosega djeteta. Kablovi, konopci, ukrasne vrpce mogu biti razlog gušenja male djece.

Kupaonica je posebna priča za sebe, nema potrebe da malo dijete u njoj uopće boravi. Pogotovo, ako su prašak i sredstva za čišćenje nadohvat ruke ili je uključena perilica za rublje. Prilikom kupanja ne ostavljajte dijete samo u kupaonici! Bez obzira na malu količinu vode u kadi, što može samostalno sjediti, a vi idete samo po ručnik. Obvezno koristite gumenu prostirku u kadi kako biste spriječili klizanje. A vodu u kojoj se dijete kupa uvijek prvo provjerite termometrom i uranjanjem svog lakta.

Opekotine su ozbiljna, ali nažalost i česta nezgoda u kućanstvu s malim djetetom. Pazite na pećnicu, i upozoravajte dijete da joj se ne približava, uvijek provjerite temperaturu hrane i pića prije nego ih ponudite djeci. Oštre predmete u kuhinji držite van dosega.

Kućna ljekarna ne smije biti u blizini djeteta. Male šarene tabletice djeci izgledaju jako primamljivo, kao i tablete za perilice suđa i rublja. Mala djeca sve stavljaju u usta, pa tako pogledajte oko sebe, ako imate u blizini kovanice, sitne predmete i slično obavezno ih maknite izvan dosega djece.

Ne ostavljajte dijete bez nadzora, a pogotovo ne samo u kući ili autu, pa čak i ako spava. Najviše nezgoda se događa upravo u takvim situacijama.