Što se ne smije govoriti djeci

Samopouzdanje je vrlo važno za svakog čovjeka, pa tako i za dijete, a vi ste ti koji ga morate graditi s djetetom. Temelj svakom djetetu je samopouzdanje, a kako bi lakše prolazilo kroz život bitno je da dijete stekne taj temelj. Ako vam je dijete uplašeno i nesigurno, vrlo je lako da će izrasti u agresivnog i razdražljivog tinejdžera. No, vi to možete spriječiti gradeći dobre temelje svome djetetu. Više o tome, donosimo u nastavku.

Ako ne želite na svom djetetu ostaviti pečat koji će mu ostati na duši joj dugo, dugo vremena pokušajte pripaziti na rečenice koje mu izgovarate, pa tako rečenica tipa ti uvijek ili ti nikad, ne smije postajati u vašem rječniku! Ako takve rečenice stalno ponavljate vašem djetetu, vaše dijete će postati upravo ono što mu vi cijelo vrijeme govorite!

Ako je vaše dijete zabrinuto, te se osjeća tužno, zadnja rečenica koju mu trebate izgovarati je da će sve biti u redu i da ne treba brinuti. Tom rečenicom vi zapravo djetetu dajete do znanja da su njegovi osjećaji besmisleni. Zbog takve rečenice utjehe, dijete stvarno počinje brinuti. Osim brige koja mu ostaje, dijete će izbjegavati reći vam da je zabrinuto, da vas više ne zamara sa svojim brigama.

Isto tako trebate izbjegavati rečenica kao što su ne plači ili ne ljuti se, jer ako želite djetetu pokazati da vas zanima zašto je tužno ili zašto se ljuti, trebate ga pitati zašto se tako osjeća i kako mu vi možete pomoći da se osjeća bolje.

Rečenica tipa da se nešto tako ne radi i da dijete treba pustiti vas da napravite onako kako treba, zapravo samo omalovažava vaše dijete. Ako vi sami zamolite dijete da vam nešto napravi, onda mu se na kraju zahvalite i pohvalite njegov trud, kakav god on bio, a ako vam nešto nije po volji, popravite to sami dok dijete ne gleda.

Kao što nije dobro podcjenjivati dječji talent za nešto, tako nije niti dobro forsirati dijete na nešto što ono ne želi. Isto tako nije poželjno djetetu stalno govoriti da je pametno, jer će ako napravi i najmanju pogrešku, misliti da je glupo. U svemu treba biti umjeren, pa tako i u pohvalama. Uvijek hvalite trud svog djeteta, nikada rezultat.

Foto: Kuzmin Andrey/Shutterstock