back to top

Obiteljsko okupljanje za stolom

Objed je najvažniji susret dana pri kojem svaki član obitelji može ispričati svoje doživljaje i osobne anegdote u ugodnom i toplom okruženju. Svaka obitelj mora otkriti koji joj je obrok glavni: neki roditelji kasno dolaze kući pa je u njihovim obiteljima doručak taj obiteljski dnevni susret. Za vrijeme praznika to je obično ručak, a u vrijeme školske godine, kada djeca idu u školu, možda je najprikladnije vrijeme večere.

Obroci mogu biti jednostavni, lijepo posluženi i pripremljeni s mnogo ljubavi. Svi imamo ono nešto svoje za postavljanje stola. Na primjer, ponekad uberemo cvijeće iz vrta ili tako nešto. Stol mora biti velik i prostran, svaki član mora imati svoje mjesto. Što je veća obitelj to su obroci jednostavniji, budući da roditeljima nakon radnog vremena i ostalih kućanskih obveza ne preostaje puno energije. Međutim, moguće je unijeti veselje u obiteljski susret ukrašavanjem stola i hrane.

Za vrijeme objeda prepričavamo što nam se dogodilo taj dan: razgovaramo o profesorima, prijateljima, onome što smo vidjeli na ulici, što se nekome danas dogodilo ili što se to dogodilo na satu matematike… Roditelji obično prepričavaju anegdotu s posla ili neku najnoviju pustolovinu.

Važno je biti upućen u neku od aktualnih tema i započeti razgovor o njoj za stolom, da bismo dobro odgojili djecu i pomogli im da postave kriterije. Važno je znati kako razmišljaju, podučiti ih što je dobro, a što loše, i pomoći im u rješavaju problema.

Osim toga, objed je zanimljiviji kada se raspravlja o važnim zbivanjima. Jedna od najčešćim tema je prepričavanje dogodovština neke nedavne obiteljske pustolovine. Na primjer, ako ste za vikend bili u gostima, možete razgovarati o odjeći domaćina, hrani, piću… Važno je da svoja mišljenja podijelite s djecom, kako biste im objasnili zašto se nešto dogodilo i kako bi vaša djeca ubuduće razumjela što se događa oko njih.

  Odgoj trogodišnjeg djeteta

Na obiteljskim druženjima uz jelo treba se često smijati. Zapamtite da opuštena atmosfera paše i vama i djeci nakon napornog radnog dana. To je trenutak u kojem zaboravljamo na nas same i počinjemo razmišljati o drugima, a ne samo o vlastitim problemima.

Ako vas ima puno za stolom, uvijek će netko imati nešto za reći. Možete uvesti pravila da se mora dodati onome tko sjedi do vas: vodu, kruh, salvetu… Ili pak možete imati tematske obroke, meksička večera petkom, baka radi juhu utorkom i slično. To može unijeti malo dinamike u obiteljsko druženje.

Televizor nije pozvan na obiteljsko druženje za stolom. On ostaje ugašen i po mogućnosti u drugoj prostoriji, da ne bi ometao vaše zabave i dinamične razgovore.

Foto: michaeljung/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU