back to top

Odgoj neposlušnog djeteta

Djeca svojim ponašanjem pokazuju kako se osjećaju i kako razmišljaju, jer su još premala da bi znala drukčije. Na roditeljima je da se pitaju zašto je njihovo dijete neposlušno te da razmisle o razlogu. U nastavku vam donosimo najčešće razloge dječje neposlušnosti.

Djeca oponašaju druge pa kada vide kako se drugi iz njihovog okruženja ponašaju i ona se počinju tako ponašati. Ograničite izloženost svog djeteta negativnim ponašanjima te pratite s kime se druži i što gleda na televiziji ili kompjuteru. Budite uzor svome djetetu, jer će se ono najviše ponašati onako kako se i vi ponašate.

Ponekad djeca primijete da njihova neposlušnost ima efekta da dobiju ono što žele. Ako je dijete primijetilo da će kršenjem pravila dobiti ono što želi, ono će smatrati da se loše ponašanje isplati. Tako primjerice djeca koja plaču pa nakon nekog vremena dobiju što žele, će uvijek plakati i kukati kako bi dobila ono što žele. Isto vrijedi i za djecu koja sve što žele dobiju bacanjem pred drugima, jer njihovi roditelji će im dati sve samo da se prestanu baciti. Radije pustite dijete da se baca.

Neposlušno ponašanje katkad mogu uzrokovati i umor, bolest ili glad. Mala djeca ne znaju izraziti svoje potrebe te se kao rezultat javlja loše ponašanje. Ovakvo ponašanje možete spriječiti samo ako udovoljite djetetovim potrebama. Pazite da vaše dijete bude naspavano i nahranjeno prije nego s njime izlazite iz kuće.

Djeca koja udaraju drugu djecu nisu još razvila socijalne vještine, a da bi dijete naučili tim vještinama za njegovo dobro, potrebna će vam biti disciplina. To znači da ne smijete dijete kažnjavati kada je neposlušno, nego da ga učite što treba raditi i što je ispravno. Naučite ga da vidi koje su alternative.

  Pokusi za djecu s vodom

Neka djeca su neposlušna samo zato da dobiju pažnju svojih roditelja. U mnogim situacijama se djeca osjećaju zapostavljeno, a kako bi privukla pažnju ona će se bacati, vikati, udarati ili kukati. Ako dođe do ove situacije, primijetite svoje dijete i prije nego postane negativno. Ignorirajte negativno ponašanje, a hvalite pozitivno.

Foto: Jenn Huls/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU